Плевнелиев: Когато времената са трудни, трябва да знаеш кой си

Плевнелиев: Когато времената са трудни, трябва да знаеш кой си | StandartNews.com

Когато времената са трудни, а днес са такива, е необходимо да знаеш кой си, да следваш мечтите си, да планираш бъдещето си. Не трябва да се водиш от страховете си, а трябва да знаеш накъде си тръгнал. Това заяви българският президент Росен Плевнелиев в интервю за вестник „Кориере дела Сера", цитирани от fakti.bg.

Държавният глава призова европейските си колеги да не отстъпват от визията, заложена в основата на Европейския съюз, за Европа без вътрешни граници. В интервюто президентът посочва, че Шенгенското пространство реализира мечтата на всички европейци да пътуват свободно и без бариери в цяла Европа.

Държавният глава посочи, че ЕС е създаден не от „националното късогледство", а в името на запазването на мира. „Съществува един-единствен начин мирът да бъде гарантиран - когато европейските нации достигнат това ниво на сътрудничество и интеграция помежду си, което да направи бъдеща война невъзможна", добави българският президент

„В историята си Европа се сблъска с достатъчно липса на толерантност, ксенофобия, антисемитизъм, които създадоха разруха и войни. През XXI век се нуждаем от нови, по-добри идеи", каза още Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата.

Росен Плевнелиев посочи, че след влизането си в ЕС България е „стъпила на правилния коловоз" и регистрира прогрес. Все още не сме богати, имаме да извървим нашия път, но икономиката ни за този период е нараснала три пъти. Най-важната дума за мен не е растеж, а прогрес, заявява държавният глава. Президентът отбеляза, че в региона се наблюдава нестабилност – като тази в Република Македония, промяната на геостратегическия баланс в Черноморския регион, напрежението в отношенията между Русия и Турция, вълни от имигранти. „България играе своята важна роля на пресечна точка. Ние знаем кои сме и накъде сме тръгнали. Ние сме европейци и желаем обединена и силна Европа", заяви Росен Плевнелиев.

На въпрос за това как се справя България с бежанския натиск президентът заяви, че няма противоречие между спазването на човешките права и опазването на външните граници на ЕС. От 31 000 души, които са регистрирани през 2015 г. и с които е проведено интервю, около 12 000 бягат от войни и ние ще се погрижим за тях. На икономическите имигранти не може да се предостави статут на бежанци, каза още Росен Плевнелиев пред авторитетното издание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай