Плевнелиев иска спешно отстраняване на Флоров

Вътрешният министър да съдейства на прокуратурата за СРС-тата в МВР и за казуса с шефа на ГДБОП, настоя президентът

Плевнелиев иска спешно отстраняване на Флоров | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев поиска спешно да бъде освободен директорът на ГДБОП Станимир Флоров.

"Моля служебният министър на вътрешните работи да вземе незабавни мерки, включително по Закона за МВР, в подкрепа на действията на прокуратурата, дори ако включват - спешно отстраняване от длъжност на шефа на ГДБОП, докато прокуратурата си свърши работата", заяви държавният глава след среща с директора на Служба „Военна информация" Веселин Иванов, директора на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров и Евтим Костадинов, председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА.

„В казуса с началника на ГДБОП, прокуратурата трябва да бъде категорично подкрепена в нейните усилия. Служебното правителство и министърът на вътрешните работи трябва да реагират незабавно, да съдействат на прокуратурата", категоричен е Плевнелиев.

По дуите му е добре вътрешният министър да предприеме превантивни мерки, във връзка със Закона на МВР, който му дава такива възможности. Трябва пълно съдействие и желание прокуратурата да си свърши добре работа, разчитайки на пълното съдействие на институциите, смята президентът.

Действията по "Бг Уотъргейт" са правилни

Президентът категорично подкрепи действията на поркуратурата по подслушването в МВР, добило гражданственост като "Българският Уотъргейт"

"Категорично гарантирах, че считам, че е абсолютно недопустимо, да има капчица съмнение, камо ли да се окаже и вярно, че в една демократична и правова държава, може граждани, политици, включително и държавният глава, да бъдат подслушвани", заяви той.

Плевнелиев обясни, че още в деня, в който лидерът на БСП Сергей Станишев е подал сигнала за СРС-тата той се е чул двукратно с главния прокурор, като го бил окуражил и му дал пълна подкрепа да действа бързо, адекватно, да стигне докрай. "Аз съм държавникът, който ще даде пълен шанс, за да си свършат добре работата. Действията на прокуратурата са правилни", посочи държавният глава.

"Притеснен съм от констатациите на прокуратурата, че в МВР са създадени предпоставки за нерегламентирано ползване на СРС", коментира още Плевнелиев.

„Надявам се служебният министър на вътрешните работи да вземе спешни мерки чрез създаване на междуведомствени работещи правила, от гледна точка на ползване на СРС. Очевидно е, че през годините не е имало строен ред от тази гледна точка", добави държавният глава.

„Вярвам, че всички трябва да си напишат урока, МВР трябва да си пренапише и преразгледа правилата в самата система, за да има силен контрол вътре в МВР. Очаквам, и ще дам всичко от себе си, да се обърна и към 42-то Народно събрание, с молба за законодателна инициатива, за недопускане на предпоставки за нерегламентирано подслушване", заяви Плевнелиев.
„Трябва да се предприемат законодателни мерки, защото ситуацията в момента е неприемлива. Поздравявам прокуратурата и се надявам в разумни срокове да стигнат до окончателни изводи и решения", посочи президентът.

Баста на Държавна сигурност - мястото й е в архивите

"Мина четвърт век – стига с тази Държавна сигурност. След 25 години, няма какво повече да бъде тайно" отсече президентът. Според него, всички досиета трябва да бъдат архивирани и подредени.

„Нека всеки има достъп до тях. Всички граждани имат право да разберат истината от първо лице за службите от тоталитарната власт, а не на парче, не на порции и отново и отново да правим проверки, понякога противоречиви такива. Вярвам, че трябва да дадем шанс - да получат пълната информация, за да могат да казват еднозначно - кой е и кой не е агент на Държавна сигурност", заяви Плевнелиев.

„Първо - архивите на едно място, после - комисията еднозначно да посочва кой е агент, трето – дигитализиране, подреждане на всички архиви в Държавния архив. Да сложим Държавна сигурност в Държавния архив, да я сложим в музея. Редица партии се опитваха да крият части от истината за тайните служби. Стига вече, нека поне затворим тази страница по достоен начин. Нанесоха се достатъчно щети с половинчатия й прочит", обяви Росен Плевнелиев. Той подчерта, че е крайно време архивите на разузнаването и на военнато разузнаване да бъдат предадени на Комисията по досиетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай