Неделя,

Плевнелиев иска правителство с ясна програма на действие

От: Администратор -
A
A
A

София. За мен решението е правителство преди всичко с ясна програма за действие, която е публично обявена и да е ясно кой коя част от нея подкрепя. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти.

„Ако се поучим малко от опита на световните демокрации – не само европейските, ще видим, че ние не откриваме колелото и топлата вода по никакъв начин. Правителства на малцинствата е имало много, големи коалиции, широки коалиции. Правителство на малцинството е една неразделна част от всяка демократична държава и система", посочи държавният глава, цитиран от "Фокус".

Много важно е новото правителство да има ясна програма, изтъкна Плевнелиев. „Аз съм абсолютно убеден, че няма да създадем по-високо ниво на стабилност, ако останем само с политически намерения, декларации, включително и правителство на малцинството, което е създадено на база само на чисто политически подход и декларации. Вярвам, че устойчиво правителство днес България може да има единствено и само ако има ясно разписана програма за действие и тя да бъде конкретна. За мен трябва да бъде разписана по месеци, да бъде публична и да бъде посочено на всички в държавата коя партия какво подкрепя", коментира още той.

Според президента има нужда от реформи, които са плод на широк консенсус. „Защо да не бъдат подкрепени от повече политически партии? Всички са за административна реформа, всеки иска реформа в сектор „Сигурност", всеки иска да имаме по-добре работещи регулатори. Защо да не се подкрепят от всички? Същевременно очевидно по някои важни въпроси ще има разногласия – данъчна политика, политика по отношение на държавните финанси, спасяване или оставяне на една банка да фалира. Нека и това да бъде така. В един парламент е добре да има разногласия, да има сблъсък на идеи, но не е добре да се програмира трайна нестабилност чрез липса на устойчив подход", добави държавният глава.

Парламентът е мястото, където трябва да се види окончателната и успешна формула за съставяне на правителство в България, изтъкна още той. „Оптимист съм, давам всички от себе си. Днес стартираме консултации – ще чуя всяка една от политическите партии поотделно. Ще имаме дълги и обстойни разговори, ще минем през всички теми в държавата – от спешните проблеми, които има за решаване, от неотложните, но и стратегическите. Лично аз се надявам, че този парламент ще работи, ще намери устойчиво решение за правителство. Като държавен глава по време на консултациите ще призова всяка една от политическите сили да работят", посочи президентът Плевнелиев.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички