Плевнелиев и Вигенин обсъждат Сирия и визовия режим с ООН

Плевнелиев и Вигенин обсъждат Сирия и визовия режим с ООН | StandartNews.com

Ню Йорк. Абсолютно е недопустима употребата на химическо оръжие срещу мирното население в Сирия и виновните трябва да бъдат наказани. България осъжда категорично това, заяви в Ню Йорк президентът Росен Плевнелиев по време на среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, предаде БНТ.

Със срещата започна работното посещение на държавния глава и на външния министър Кристиан Вигенин в рамките на 68 сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът подчерта пред Бан Ки Мун за непрекъснато растящия брой на сирийски граждани, които търсят убежище в България и за това, че вече почти е изчерпан капацитетът ни за прием на бежанци.

Плевнелиев подчерта, че България разчита на помощ от международната общност за справяне с бежанския поток.

Бан Ки Мун увери държавния глава, че ООН следи внимателно ситуацията у нас и информира българската делегация за предстоящата среща между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери.

На нея се очаква да бъде взето решение за нова мирна конференция за Сирия под егидата на ООН.

Сирия и отпадането на американските визи за българите са двете основни теми, по които работят президентът Росен Плевнелиев и външният министър Кристиан Вигенин в Ню Йорк.

След като Русия и Съединените щати се споразумяха за сделка за химическите оръжия на Сирия, сега те ще уточнят детайлите и ролята на ООН в решаването на проблема.

„Би трябвало в рамките на тази седмица да се проведе среща между Лавров и Кери, на която да се обсъди конкретна дата за Мирна конференция за Сирия. Ако това стане, ще бъда щастлив, защото тази война трябва да спре. Колкото по-дълго продължава, толкова по-силни ще са ефектите върху България", коментира Кристиан Вигенин в Ню Йорк.

В неделя вечерта българският президент се срещна с българската общност в Ню Йорк. Въпрос номер едно към президента и външният министър беше кога ще отпаднат американските визи за българите. Според Кристиан Вигенин има сериозна подкрепа това да се случи - както от партньори на България във Вашингтон, така и от Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай