Плевнелиев: Да ценим това, което имаме сега и да го браним

Плевнелиев: Да ценим това, което имаме сега и да го браним | StandartNews.com

София. Не бива да забравяме престъпленията на комунизма, не защото очакваме мъст, не защото се надяваме 25 години някой да понесе отговорност, не – трябва да ги помним, за да ценим това което имаме сега и да го браним. Това каза президентът Росен Плевнелиев на откриването на международната конференция „25 години свободна България".

„Нарекохме инициативата 25 години свободна България именно по тази причина – да акцентираме на най-висшата ценност свободата", каза президентът.

"Разбира се, веднага се намериха критици, които да ни кажат, че ние не сме свободни, че преходът едва започва. Но това е част от същия зловещ план – да обезсмислим всичко положително, да осмеем истинските ценности, за да създадем едно нереално романтично усещане към най-зловещия период от нашата история", обясни държавният глава.

По думите му днес сме свободни да пътуваме, да учим, да работим по света. „В близкото минало обаче висяхме по опашките за визи. А в комунистическо време имаше изходни визи. Това можете ли да си го представите? Държавата да ви диктува дали и кога, и къде да пътувате. Звучи нереално нали? Но е факт. А знаете ли какво се случваше на тези, които напускаха страната без да имат това разрешение – затворите бяха пълни с такива българи, които просто са искали да напуснат, но са ги хванали. Те бяха заклеймени като „бегълци", „невъзвръщенци", осмивани публично, хвърляни в затворите. Това звучи ли ви романтично? Да си осъден да живееш без да можеш да видиш и понякога и дори да чуеш майка си и баща си, защото това е единствения начин да си свободен.", заяви той.

Той обясни, че трябва да ценим и отстояваме постигнатото: „Днес го приемаме за даденост, но хиляди платиха с живота си за правото да бъдем свободни. Това са уроците на историята, които трябва да ни накарат да бъдем много внимателни днес, когато мечтаем, за политика със силната ръка, който ще ни оправи", допълни Росен Плевнелиев.

„Няма да се уморя да повтарям, че богати и справедливи са тези държави, които имат силни институции и правила, а не месии и незаменими политици", заяви той.

 По-рано днес Плевнелиев участва в откриването на паметник на писателя Георги Марков на площад "Журналист"

Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим, каза той.

„За мен е огромна чест да присъствам на откриването, на закъснял за времето си, паметник - с него почитаме делото на един от най-талантливите български писатели, работили по времето на комунистическата диктатура. Със своето остро перо и мощен глас Георги Марков се превърна в най-яркия пример за избора между свободата и примирението. Годините, когато тоталитарната власт беше лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство", обясни Росен Плевнелиев.

„Днес, когато отбелязваме 25 години от началото на демократичните промени може да се обърнем към неговото духовно наследство завещано в паметните му думи. Единственият критерий за свобода, който историята е утвърдила до ден днешен са правата или свободите, на които се радва отделният обикновен човек. Свободните общества и държави са свободни само дотолкова, доколкото са осигурили свободата на своите отделни граждани", коментира държавният глава.

„Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим , доказвайки, че човешката воля и достойнство са по-силни от една цяла тоталитарна система. Георги Марков ни завеща най-точна и задълбочена панорама на обществено-политическите отношения в страната, в мрачната епоха на комунизма", допълни той. „Надявам се този паметник да служи като мост за следващите поколения, които да преоткриват делото на Георги Марков, за да не се превръща България никога повече в заложник на каквато и да е тоталитарна власт. Нека да си дадем сметка, че комунистическият режим, колкото и да беше силен и нечовешки, не успя да отнеме най-важното на човека – неговата свобода", посочи още президентът Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай