Плевнелиев: България и Сърбия имат общо бъдеще в ЕС

Плевнелиев: България и Сърбия имат общо бъдеще в ЕС | StandartNews.com

София. "Започването на преговори за присъединяване между Европейския съюз и Сърбия разкрива нова перспектива за всестранното задълбочаване на българо-сръбското партньорство. България и Сърбия трябва да градят отношения, основани на взаимно разбиране и на визия за развитие, отразяваща общото им бъдеще в ЕС". Това каза президентът Росен Плевнелиев, цитиран от президентската пресслужба. Той се срещна с министъра на външните работи на Република Сърбия Иван Мъркич, който е на официално посещение в България.

Страната ни ще предостави на Сърбия цялата експертна подкрепа в хода на преговорния процес, каза Плевнелиев. Той отбеляза, че стартирането на преговори за присъединяване към ЕС е успех не само за Сърбия, но и позитивен знак за всички държави от Западните Балкани. Активизирането на дейността на създадената през септември 2013 г. Българо-сръбска търговско-промишлена камара, както и идеята за провеждането на съвместен бизнес форум с участието на държавните глави на двете страни в пограничния регион, в който е концентрирано българското национално малцинство в Сърбия, също бяха сред акцентите на срещата, пишат още от пресцентъра на държавния глава.

Според Росен Плевнелиев насърчаването на контактите между бизнеса от двете страни е реална възможност, която трябва да бъде използвана за увеличаването на двустранния стокообмен. „Искам да Ви уверя, че Сърбия ще направи всичко необходимо за да подобри живота на българското национално малцинство", каза от своя страна министър Мъркич.

Държавният глава приветства личната ангажираност на президента Томислав Николич, на премиера Ивица Дачич, както и на външния министър Иван Мъркич за решаването на проблемите на българското национално малцинство в Сърбия. Съвместното изявление на външните министри на двете страни е добра основа България и Сърбия да продължат да изграждат и развиват приятелски и добросъседски отношения, на основата на споделени европейски ценности и принципи, смята още държавният глава.

Сърбия ще работи за ускоряването на процеса по сключването на двустранен Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство. През януари 2014 г. се навършват 135 години от установяването на дипломатически отношения между България и Сърбия и предстои тази годишнина да бъде отбелязана и в двете страни, обясни още Мъркич.

„Необходимо е 2014-та да бъде година, изпълнена със съдържание в нашите отношения. Това може да стане чрез реализацията на общи проекти, които да бъдат „реално усетени" от народите на двете страни", каза от своя страна Росен Плевнелиев.

По време на срещата беше потвърден ангажиментът на България и Сърбия към завършването на проектите за свързване на регионалната транспортна и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа, пишат от пресофиса на президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай