Плевнелиев: 2016 г. е решителна за борбата с корупцията

Плевнелиев: 2016 г. е решителна за борбата с корупцията | StandartNews.com

Тази година е решителна и за съдебната реформа и за борбата с корупцията. Народът отдавна очаква да бъдат предприети решителни действия на всички нива. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на Парламентарната група на Реформаторския блок, която се проведе в рамките на традиционния Месец на политическите консултации на държавния глава с представените в Народното събрание политически сили. Основни акценти в разговорите бяха предстоящите реформи в съдебната система, образованието, здравеопазването, борбата с корупцията, проблемите свързани с миграционната криза, както и възможностите за икономически подем на слаборазвитите райони в България. Дискутирани бяха и Националната програма за развитие "България 2030", както и нуждата от промени в изборното законодателство, информират още от пресцентъра на държавния глава.

И президентът и представителите на блока посочиха, че за да се върне доверието на гражданите в институциите трябва да се излезе от политическите декларации и да започнат реални действия за борба с корупцията. "След толкова години хората очакват конкретни резултати, защото няма как да не знаем къде е корупцията и как да се борим с нея", посочи държавният глава и отбеляза, че подкрепя инициативата за антикорупционен закон, който предстои да бъде разгледан в парламента.

Продължаването на административната реформа и въвеждането на електронното правителство са също сред мерките, които ще помогнат за намаляване на корупционния натиск. По думите на президента обществото трябва да получи пълна информация за обществените поръчки и тя да бъде достъпна в интернет. "Това са публични средства и изразходването им трябва да е абсолютно прозрачно", заяви държавният глава.

По отношение на реформата в правораздавателната система президентът изтъкна, че тя е крайно належаща, тъй като 94% от българите не вярват в нея. Президентът изрази надежда, че политическите партии в Народното събрание ще постигнат консенсус при предстоящото обсъждане на подготвените законодателни промени.

Президентът и представителите на Реформаторите бяха на единодушни, че стабилността на страната е приоритет, но тя може да се гарантира само чрез реформи и чрез общи решения. Държавният глава посочи, че страната ни охранява добре границите си и е сред малкото държави, които спазват правилата за приемане на мигранти и подчерта, че един от най-големите проблеми в тази тежка ситуация е засилващият се незаконен трафик на хора. Според Росен Плевнелиев ЕС ще излезе от кризата и изрази увереност, че държавите членки ще се обединят около обща позиция на провеждащия се форум на високо равнище в Брюксел по темата. „Кризите вече не са национални и нито една страна не може да преодолее сама, която и да било от тях. Само общите работещи решения могат да доведат до добър резултат", заяви президентът Плевнелиев.

Пред държавния глава беше поставен въпроса за проблемите в развитието на Северозападния и Северноцентралния район на страната. Според президента решение за ускоряването на развитието на тези слаборазвити области може да се търси по линия на инвестициите в енергийната ефективност, в образованието и иновациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай