Пламен Орешарски: Доволен съм от КСНС

Имам информация кои точно са мотивираните протестиращи, каза премиерът

Пламен Орешарски: Доволен съм от КСНС | StandartNews.com

София. „Лично аз съм доволен. Резултатите показват, че очевидно всички страни са доволни". Това отговори премиерът Пламен Орешарски на запитване на журналисти дали е доволен от вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Той бе на изненадващо посещение във Висшия съдебен съвет (ВСС) и проведе среща с членовете на Съвета. Срещата трябваше да се проведе преди месец, но бе отложена заради посещението на Алексей Милер.

„От моя гледна точка, като ръководещ изпълнителната власт, това ще даде една по-добра основа за работа и на изпълнителната власт и за по-добро взаимодействие с другите институции", обясни Орешарски. И изтъкна, че основата ще бъде да управлява в това число и рисковете, които са в компетенциите на изпълнителната власт, а повечето са в компетенциите на изпълнителната власт.

На въпрос дали протестиращи са били посещавани в домовете им и са им били изготвяни предупредителни протоколи, Орешарски отговори с думите: „Информацията, която имаме, е, че идентифицирани хора, които нарушават обществения ред, биват привиквани за справка в управленията на МВР, което е функция на МВР при всякакви други случаи на нарушаване на обществения ред".

"Имам широка информация кои точно са", отговори премиерът на запитването дали вътрешният министър му е дал информация кои са мотивираните протестиращи и кой ги мотивира.

"Правосъдната система за нас е изключително важна за осъществяване на програмата на кабинета", каза още Орешарски във ВСС. Той подчерта важността на върховенството на закона като ключови елементи за развитие на демокрация. „Вероятно до няколко седмици ще бъде финализиран и актуализираният вариант на Стратегията за съдебни реформи, допълни премиерът и призова кадровиците да са активни. "За нас е важно да направим стратегия не за пред Брюксел, а за нас самите", каза още той.

Членовете на ВСС трябва да продължат заедно работата си за налагане на върховенство на закона и защита на правовия ред. Съвместните усилия са необходимата стъпка за връщането на доверието на обществото, изтъкна Орешарски. Той заяви, че е информиран за съдебната карта и посочи ключовите приоритети в областта на съдебната система уточни, че правителството е готово да окаже и подкрепа за две основни – натовареността и случайното разпределение.

Досега критиките относно случайното разпределение на дела са идвали от различни страни и посочи, че цялото общество е заинтересовано да получи максимално възможни гаранции за това, че съдебният процес е обективен и честен, посочи премиерът пред членовете на Съвета. Той поясни още, че за следващия програмен период се предвиждат и различни действия по оперативни програми - мерки като електронно правосъдие и други подкрепящи действия ще бъдат включени, и апелира към ВСС да бъдат още по-активни в тази посока. Министерски съвет прие проекта на бюджета за следващата година и обърна внимание, че ако се гледа бюджет по бюджет ръстът тази година за съдебната власт е 30 млн. Лева, каза Пламен Орешарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай