Президентът и партиите обсъждат сигурността

Президентът и партиите обсъждат сигурността | StandartNews.com

София. Консултативният съвет за национална сигурност при президента се събира, за да обсъди рисковете за сигурността в страната.

През последния месец президентът неколкократно и от различни политически сили беше призоваван да свика КСНС заради рисковете от бежанската вълна.

Засега обаче не е известно, дали тази тема ще е в дневния ред. Президентът обясни, че тя е в правомощията на премиера и изпълнителната власт, която има всички необходими инструменти в ръцете си.

Темата на заседанието е „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България - състояние на средата за сигурност: организационни, функционални и ресурсни способности на държавата за противодействие на актуалните рискове и заплахи. Предприети мерки в съответствие с настъпилите промени в средата за сигурност и тяхното финансово осигуряване".

Доклади по темата са поканени да изнесат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, председателят на Държавната агенция „Национална сигурност" Владимир Писанчев и директорът на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров. В заседанието участие ще вземат и по един представител на четирите парламентарни групи.

На Съвета днес няма да бъде обсъждана единствено бежанската вълна, бяха очакванията на президента, когато взе решението. Тогава той коментира, че свикването на съвета не е закъсняло, защото за кризата с бежанците са отговорни други институции, а не президентската.

Междувременно лидерът на България без цензура Николай Бареков заплаши да окупира президентството, ако не бъде допуснат да присъства на заседанието на КСНС.

По закон освен президентът и ресорни министри в заседанията на съвета участват по един представител от парламентарните партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай