Петър Чобанов с горещ въпрос: Къде са 9 милиарда лева?

Депутатът от ДПС отправи питане към финансовия министър

Петър Чобанов с горещ въпрос: Къде са 9 милиарда лева? | StandartNews.com

Към края на декември видяхме, че са осчетоводени 9 млрд. лв,  като от тях 2,9 милиарда лева са прехвърлени за 2022 година. Това може да породи инфлационен натиск предвид факта, че се струпват много разходи в малък период от време. Въпросът ми е за какво са похарчени тези пари и ще продължи ли фискалната стратегия, която беше прилагана толкова време от ГЕРБ – по модела на джипката? Това попита депутатът от ДПС Петър Чобанов вицепремиера и финансов министър Асен Василев по време на блиц контрол в Народното събрание.

Изхарчените от държавата допълнително 9 милиарда лева в края на 2021 година са свързани с разходи, одобрени от Народното събрание, а не за любими на властта проекти като изграждане на чешмички или ремонт на покриви и пътища, отговори Василев на въпроса на Петър Чобанов.

Парите са ползвани с решения на парламента за социалната система, за помощ за бизнеса, за борба с пандемията и подкрепа на държавната администрация, добави той.

Василев обясни още, че част от тези пари ще бъдат дадени през тази година, защото разходите за тях не са могли да бъдат нотифицирани, а някои от мерките за подкрепа на бизнеса ще се изпълняват през 2022-ра.

Народният представител от ДПС Петър Чобанов поиска в парламента да се предостави подробна разбивка за похарчените милиарди.

За нас е важно профилът на разходите да бъде по- равномерен и от гледна точка на тяхната ефективност. Важно е и как ще бъде решен въпросът за парите за пътища, добави депутатът от ДПС. Средствата в чужди сметки не дават ясна представа как финансово завършва годината и не са добър фискален елемент, припомни още Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай