Петър Чобанов: Няма да видим нито растеж, нито инвестиции

Правителството е най-слабото от началото на прехода и скоро идат предсрочни избори

Петър Чобанов: Няма да видим нито растеж, нито инвестиции | StandartNews.com

От известно време многократно се обявява в публичното пространство, че правителството подготвя нов пакет от антикризисни мерки на стойност над 1 млрд. лв. в подкрепа на бизнеса. Според бившия финансов министър, а сега депутат от ДПС проф. Петър Чобанов, дори да има мерки, те са много закъснели.

Правителството не трябваше да допуска тази инфлация да влезе в цените на производител и оттам да се пренесе в цените, които всеки от нас плаща, обясни Чобанов.

"Ние питаме още от миналата година какво ще направят управляващите за справяне с инфлацията. Това, което те говорят, се разминава с реалността и фактите. Най-лошото е, че тези хора не искат да вслушат в никакво друго мнение. Ние непрестанно даваме предложения, но никой не ни обръща внимание. Очаквам в най-скоро време да ни кажат - ето я вратата, напускайте. Ние не им трябваме нито в комисии, нито в пленарна зала. Толкова много предложения сме направили, но никой не благоволява да ги разгледа", разказа Чобанов.

"Аз съм много притеснен от антикризисните мерки, които ще представят. Те казват, че следващите четири години ще вземат още 25 млрд. лева заеми. Това е притеснително. Въпросът е за какво ще се харчат тези пари и колко още актуализации на бюджета ни чакат", изтъкна той.

„Това управление е управление на „червените линии“, „червените флагове“ и на бюджета „на червено“. Продължава тегленето на дълг и този процес няма овладяване и спиране“, добави той.

Проф. Чобанов подкрепя мнението на лидера на ДПС Мустафа Карадъйъ, че това правителство е най-слабото правителство от началото на прехода и скоро предстоят предсрочни избори.

По думите му няма да видим нито обещания растеж, нито инвестиции, нито иновации.

Според Чобанов Планът за възстановяване и устойчивост „няма да помогне особено“ на страната.

"Планът за възстановяване не ми харесва. Освен на управляващите, не виждам на кой друг харесва този план. Няма да има промяна на критериите за влизане в еврозоната. Ако продължаваме с това управление, догодина ще сме още по-малко подготвени за членство в еврозоната. Относно приемането на еврото трябва да има широк обществен дебат. Трябва да видим какво ни дава еврото и еврозоната. Необходими са много реформи, но като цяло аз съм скептичен за еврозоната", каза Петър Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай