Петков: Нереализуемо е Кънев да оглави правителството

Петков: Нереализуемо е Кънев да оглави правителството | StandartNews.com

София. Нереализируема е идеята на ГЕРБ Радан Кънев да оглави новото правителство. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на АБВ Румен Петков в сутрешния блок на бТВ.

Публичността на опитите и стремежа да се формира парламентарно мнозинство и правителство са положителен сигнал, каза той, но изтъкна, че има един вид гротеска между взаимоотношенията на двете партии.

„Ние от АБВ го казахме много ясно – изборният резултат предполага министър-председателят и председателят на Народното събрание да бъдат излъчени от партията, която печели изборите", обясни той, цитиран от пресцентъра на АБВ.

Що се отнася до подкрепата на АБВ за политическото мнозинство в парламента и правителството, Петков обясни, че тя ще се обуславя от наличието на програмни ангажименти в социалната политика – пенсионна реформа, която да гарантира, че възрастта за пенсиониране ще бъде адаптирана към продължителността на живот в България, доходите, надбавки за пенсионерите, солидна енергийна стратегия, която да гарантира развитието на енергийния сектор за 40-50 години напред. „Подкрепата означава ясни политически тези, ясно политическо споразумение и в никакъв случай не е предрешена", добави зам.-председателят на ПП АБВ.

Ако АБВ не види политическите си приоритети като приоритети на държавното управление, остава в опозиция, категоричен бе Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай