Петков за цената на газа и паламуда. Какво разбрахме?

ДПС внася проект за създаване на комисия, която да провери всички факти около създадавено на "Южен поток", заяви Станислав Анастасов от ДПС

Петков за цената на газа и паламуда. Какво разбрахме? | StandartNews.com

Цената на газа е по-ниска от тази, на която купувахме от Газпром. Газът ще е директна доставка от САЩ без посредник. Това че не сте открили как газът от тези кораби ще влезе в газопреносната ни система, означава, че нямате информация.

Това каза премиерът Кирил Петков по време на блиц контрол в парламента.

Той не отговори на въпросите каква ще е цената и кой ще достави газа, които му зададе Жечо Станков от ГЕРБ. 

"Това, че сте отишли в Одрин и сте видели, че паламудът там е с 10 ст. по-евтин отколкото у нас, не значи, че сте договорили по-евтин паламуд за България", каза Станков. По думите му, този месец газът трябва да е с 30% по-евтин заради спад в цената на компонентите, които участват във формулата за образуването му.

"Признавам, че нямам идея за паламуда в Турция", каза Петков. Той обясни, че връзката Неа Месемврия давала всички възможности за внос на газ, но през годините това не се е признавало. 

Жеко Станков отново каза, че не е получил отговор на въпросите си. "Поне трябваше да чуем името на фирмата, която ще ни доставя газа, ако цената е конфиденицална", каза той. 

"Енергийната сигурност зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ. Ние успяхме да договорим много добри цени, много под европейско-пазарните от САЩ. Добрата новина днес е, че това, което до този момент беше обвързано с изпълнението на гръцката връзка, за да имаме доставки от азерски газ, вече не е факт. Ще можем да получим цялото количество от азерски газ, преди връзката да бъде финализирана, още от първи юли", заяви още Кирил Петков.

По думите му това показва, че, когато има истински устрем и желание за диверсификация, нашите партньори са готови да подадат ръка. 

"Как стигнахте до заключението, че ДПС и Делян Пеевски могат да имат нещо общо с "Турски", Южен или Балкански поток, както го наричат", попита Станислав Анастасов от ДПС. И подчерта, че иска в отговора само неоспорими факти.

"Това, което стана ясно на всички партньори в ЕС и НАТО е, че един от основните инструменти на режима на Путин е използването на корупция. Така се влияе на чужди правителства и това минава през енергийни проекти. Когато една страна реши да построи руски поток през територията на България и никой не може да се възползва от евтин газ, и когато рейндж роувърът е паркиран в гараж на колеги на ГЕРБ, всички виждат ясно за какво става въпрос", каза Петков.

И допълни, че когато се срещнал с американски търговци, те му споделили, че "Магнитски" е най-широко прилаган в България. И един от тримата на листа бил Делян Пеевски. 

Анастасов каза, че не е получил отговор на въпроса си и на внушенията, които Петков е направил вчера. Затова ДПС внася проект за създаване на комисия, която да провери всички факти около създадавено на "Южен поток", заяви Анастасов. 

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни, че Делян Пеевски е обжалвал по закона "Магнитски". И в България си има закони, които трябва да се спазват. 

Теменужка Петкова скочи и каза, че "Южен поток" е построен с решение на Народното събрание. Председателят на парламента Никола Минчев обаче заяви, че изказването й не е по процедура и й отне думата. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък препоръча шефът на парламента да посочва вратата на тези, които не уважават Народното събрание, дори това да е премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай