Петков: След мораториума няма да има шок със сметките за ток

Искаме нулева толерантност към дискриминацията в Северна Македония, но това не става с огъване на ръце, каза премиерът

Петков: След мораториума няма да има шок със сметките за ток | StandartNews.com

Ще кажа на македонците - време е политиците да спрат с едностранчиви прояви, време е да запретнем ръкави. Питат ме защо аз отивам, а не чакам те да дойдат. Защото хората, които се чувстват силни трябва да го направят. Това заяви премиерлът Кирил Петков в интервю за БТВ. Визитата му в Северна Македония, която бе отложена заради карантината, ще се състои в понеделник.

"Искаме нулева толерантност към дискриминацията в Северна Македония, независимо кой с какво самосъзнание е. 

Това трябва да се случи, важно е в какъв момент ще се случи. Това не се случва с огъване на ръце, и със сила, а с конструктивен разговор и компромиси. Това, което е готова да направи България - да бъдем инициатори за стартиране на линията София-Скопие още през следващия месец", посочи Петков. 

Той коментира и болезнените теми: "В момента има комисия по историческите теми, тя трябва да си свърши работата. Нито аз, нито Димитър Ковачевски трябва да влизаме в тази тема".

"Никога не съм говорил с американското посолство по тази тема. Мисля че има 100% разбиране, че тази тема не може да се дискутира", каза още Петков. 

За мораториума върху цените на тока: 

"Това е другият закон, по който се работи, за да даде представа как трябва КЕВР да работи. Аз не виждам функцията му да е истински регулатор. Не виждам да влиза в енергийните дружества, за да провери техните искания. Когато "Булгаргаз" поиска 30% скос на газа, КЕВР тряБваше да влезе в дружеството и да провери на какво основание е искането му.

Мораториумът ще падне когато са избрани новите членове на КЕВР, те влязат в детайли защо тези скокове се правят. Имам доста големи очаквания срокът на мораториума да не е докрай. Шокови сметки за ток няма да има", увери премиерът.

Много съм доволен от плана за мерките срещу пандемията, каза още Петков. По думите му той е направен на база капацитета на интензивните легла в болниците. И няма възможност да не се спазва. "Шансът за затварянето на икономиките е изнесен много назад, но когато това се наложи, не може да не се спазва, защото става въпрос за човешки животи", обясни премиерът. Друго, от което е доволен и поздравява министрите Денков и Сербезова, е че се слага приоритет на училищата - децата от 1 до 4 клас да ходят присъствено, защото проблемът, който е създаден с тях, е много голям - 40% от децата изкарват тройки по четене. 

"Първата ми среща след карантината бе с двама депутати от "Възраждане" и доц. Мангъров. Това беше отворен диалог - да сменим риториката и да оставим истинските специалисти да говорят. Всички знаем мнението на доц Мангъров, да го чуем. Но да чуем и доц. Аргирова, която аз много уважавам, каза Петков.

Той коментира и изказването на Христо Петров /Ицо Хазарта/ от партия "Продължи промяната", че протестиращите били водени от фашисти. "Радвам се на нашата парламентарна група, че всички могат да правят собствена преценка. Никой не ми звъни и не ме пита какво да каже". 

На въпрос дали МВР има данни за нещо смущаващо, Петков отговори: Нямаше нито един щит, нито една каска, хората защитаваха парламента с телата си. Когато щурмуват Министерски съвет, аз ще сляза при хората долу, обеща премиерът.

Той коментира като разумно предложението на доц. Мангъров, че трябва да се помисли не само за интензивните легла, но и за тези с кислород. 

 "Всичко е възможно", отговори Петков на въпрос дали може да бъде отменен зеленият сертификат.  "Но нека да чуем специалистите", добави той.

Премиерът намира връзка между ниските нива на ваксинираност и говоренето на неспециалистите. Той е категоричен, че не си купува политическо спокойствие като кани доц. Мангъров в комисията за пандемията. "Доц. Мангъров е специалист в неговата област. Но му липсва това да гледа как се управлява една голяма система - 6 млн. души. Диалогът е важно да се случва, защото иначе се капсулират части от обществото, които само вдигат напрежението", каза Петков. 

По отношение на заплахата срещу журналиста Атанас Чобанов - и ДАНС, и МВР са добре информирани по темата и работят по случая. Говорих с тях по темата, както и с журналиста. 

"Никой не трябва да се кара на никой. Аз лично познавам Сашо Бойчев, той е свестен човек. Това, че влезе в този казус верни или не са тестовете на Никола Минчев - това е риторика, която го е изнервила. Властта не трябва да държи сметка на никой", коментира Петков скандала с пиара Александър Бойчев, който реагира и се обади в някои медии заради съобщения, че тестът на шефа на парламента за ковид не бил истински.

."Вярвам в независимите медии. Той /Бойчев/ се запали, защото видя нещо несправедливо. Моя кауза е всички медии да се учвстват свободни. Журналистическите разследвания са с голяма полза за обществото, когато са независими. Искам да събера цялата информация за това как се финансират медиите. Работим по случая. Всимчки държавни средства към медиите трябва да са ясни", каза още Кирил Петков. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай