Събота,

Политици в списъка "Петков", Цветан Василев - не

От: СТАНДАРТ -
1043
Политици в списъка "Петков", Цветан Василев - не
A
A
A

Бившият премиер Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и други политици са в списъка, който премиерът Кирил Петков даде на прокуратурата. Това съобщи самият той в интервю за Нова тв. Борисов бил вътре заради „Мата Хари”.

ВИЖ ОЩЕ: Списъкът "Петков" - арести или Гугъл димки

За Владислав Горанов искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че му е носел пари. Не казваме кой е виновен. Просто искаме да знаем, когато има свидетел, готов да дава пари на политик, какво е направила прокуратурата. Ако сме сигурни, че държавното обвинение си е свършило работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало", каза Петков. И повтори, че в списъка са „сериозни имена като Таки и Маджо”.

Той обясни и как е започнал казусът с формирането и предаването на Прокуратурата на списъка с имена на хора, които според министър-председателя трябва да бъдат разследвани и проверявани. "Главният прокурор дойде при мен да говорим по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз го попитах защо нямаме резултати по това, за което цялото общество говори от сутрин до вечер. Той попита какво визирам и аз тогава споделих няколко имена. След това той тръгна да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предадох списъка на 20-ия", каза Петков. И обясни, че списъкът бил направен от отбора му.

„Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не трябва да има човек над закона. Всички трябва да са под един аршин - това е новото правило”, категоричен бе Петков.

За COVID кризата и зеления сертификат

Като най-големия успех на правителството до този момент Кирил Петков определи начина, по който управлява COVID вълната до този момент. "Създадохме нова система за това и тя проработи доста добре. Не се наложи да затваряме държавата", обясни министър-председателят.

Той призна, че управляващите непрекъснато правят грешки. "Никой не се е родил научен. Сигурен съм, че правим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, но като отбор коалицията върши много неща", коментира премиерът.

Той разкри още, че е възможно зеленият сертификат да отпадне още през април. "Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система. Няма политика в темата за зелените сертификати. Управляваме на база данни. Когато падне заетостта на интензивните легла и няма риск за здравната система, или ако се покачи процентът на ваксинациите, сертификатът ще отпадне. Никой не иска той да остава, но трябва да сме сигурни, че няма да има негативни последици. Вълната на Омикрон преминава. Ако данните се запазят такива, ще се мисли за премахване на тази мярка. Сега сме на 600 заети интензивни легла. Паднем ли до около 100, това ще е добра граница", поясни Петков.

За оставката на главния прокурор

Петков заяви, че не знае с какви точно мотиви праовсъдният министър Надежда Йорданова ще поиска официално оставката на главния прокурор Иван Гешев, но вярвал, че те ще бъдат добре аргументирани.

„Ако се внесат ясни доводи защо Гешев трябва да бъде премахнат и ВСС не ги приеме, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, въпреки фактите. Бих приветствал това Йорданова да смени членовете на Висшия съдебен съвет по-скоро”, коментира още премиерът.

За КПКОНПИ

„Надявам се, след Бюджета, един от първите ни закони да бъде този за разделянето на КПКОНПИ на две. Искаме за там да привлечем специалисти, но такива от извън България, за да нямат връзка с тези, които трябва да разследват в страната. Все още нямаме имена”, поясни министър-председателят. И добави, че би се радвал бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев също да работи за правителството.

„Харесвам го, работихме добре в първото служебно правителство. И той иска промяна. Бих се радвал, под някаква форма, той също да работи с нас - дали ще е в МВР или друго…”, заяви Петков.

За кризата около Украйна

По тази тема според премиера, най-лошият сценарий би бил този, за който предупреждават световни медии.

„Има опасност от агресивен акт от Русия към Украйна в следващите две седмици - за това предупредиха различни медии. Във връзка с доставките на газ искаме, като държава, да реагираме по възможно най-добрия начин предварително”, обясни той.

Кирил Петков препотвърди и решението на МС за създаването на български батальон.

„Има дефицити в родната отбрана. Бихме поканили съюзнически сили, оттук нататък подкрепата да се случва систематично. Очаквам да има и забавяне на доставките на F-16 поне с две години. Може би първите ще бъдат през 2025 г.. Няма опасност обаче България да загуби суверенитета си”, увери Петков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички