Списъкът "Петков" - арести или Гугъл димки

Звукът на белезници засенчи драмите с цени, ток и газ

Списъкът "Петков" - арести или Гугъл димки | StandartNews.com

* Престрелката премиер - главен прокурор пренареди дневния ред

* Звукът на белезници засенчи драмите с цени, ток и газ

Арест! Една единствена дума пренареди целия дневен ред на държавата и пусна в канала горещите проблеми - от лавината с цените до уличната дискотека с тока в малките градове.

Дори искрите между НАТО и Русия, американските военни в новата ни батальонна група и драмите с газа престанаха да предизвикват сърцебиене на фона на тревогите с чий прякор почва списъкът, по който Бойко Рашков ще раздава белезници. 

Сложният геополитически пъзел САЩ-Европа-Русия-Китай бе светкавично нареден и сведен до дължината на масата, на която седна Макрон при срещите си с Путин и Зеленски.

Дългоочакваният бюджет 2022 потъна в партийни свади. А поредната трагедия с жена, издъхнала в болница след повече от час бюрократична разходка по етажите, едва се класира в централните новини.

Единствено скрийншотът от Grindr, който Петков пусна във Фейсбук, а след това махна, държа партийното въображение будно няколко дни - за да издирва онези 100 любовници, които премиерът каза, че му лепнали след скандала. И да обсъжда великото разкритие - мрежата, в която си чатят световните гейове. Никой не разбра, че България е влязла в ключа на богатите... 

Всичко започна преди седмица, когато Петков бодро разкри за какво си говори с Рашков на редовните им оперативки с ДАНС. “Всяка седмица събирам и ДАНС, и Бойко Рашков и им казвам: “Нямаме време. Трябва да действаме така, че да имаме реални арести. Хората искат реални арести... Работи се. Надявам се скоро време да имаме сериозни арести - и по линия на “Булгаргаз”, и по всякакви други линии. Искаме да видим по линия на магистралите. По линия на енергетиката. По линия на магистралите Рашков работи много сериозно...”, начерта новия управленски курс премиерът в тв интервю.

Ден по-късно се срещна с главния прокурор Иван Гешев, за да каже, че му е предал списък с 10 имена и прякори на лица, пряко свързани с корупцията, по които прокуратурата не работела. И вулканът от коментари и реакции изригна.

32 години говорим за някакви списъци и те не са довели до нищо позитивно, каза политологът Румяна Коларова. Отношенията между Кирил Петков и Иван Гешев са предопределени още по време на кампанията, в която фокусът на обществото за промяна мина през смяната на главния прокурор, включи се и колегата й Слави Василев, когото определят като близък до президента. Случайно или не той веднага направи паралел между Кирил Петков и Бойко Борисов. А Антон Тодоров, бивш депутат от ГЕРБ, си направи откровен майтап, внасяйки в министерски съвет сигнал по журналистически публикации за самия премиер Петков и половината кабинет.

Не на шега обаче главният прокурор Иван Гешев привика Петков и началника на кабинета му Лена Бориславова на официален разпит в прокуратурата, за да дадат показания с какви данни за корупция разполагат. Аз също имам въпроси към Гешев, отговори на брифинг, докато го чака призовкарят, Петков. И почна за изброява имена - Васил Божков, Румен Гайтански, Таки... Не пропусна и любимата си тема - Пеевски.

Ответният удар не закъсня. "Добре би било „просто Киро“ най- накрая да разбере, че само с повтаряне на мантрите на Иво Прокопиев, не може да води адекватна политика на управление на държавата, а превръщането му в слуга на олигархията  неминуемо ще го доведе до провал", обяви в специална позиция народният представител от ДПС. "По темата цигари и тютюнева индустрия най-добре е запознат партньорът на Петков Асен Василев, както и спонсорите на „Продължаваме промяната“ и ако Кирил Петков намали спускането по снежните магистрали, то със сигурност ще разбере това", препоръча Пеевски на премиера.

Ден по-късно разпитът се състоя и след него "списъкът" с арести на Петков порасна - от 10 на 19 души, като премиерският акцент в него този път бе Маджо. А Лена Бориславова поясни, че екипите в Министерски съвет копирали публикации от Гугъл. Световната търсачка се оказа виновна, затова че Петков и Бориславова попаднали само публикации в определен кръг медии. "Гугъл така показва когато се опиташ да търсиш информация", каза Борислалова. Затова сега щели да наваксат.

Премиерът има правомощия по Конституция и арестите не влизат в тях, припомни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. И заяви, че управляващите се опитват да зачеркнат съдебната власт в България.

В сага с бутонките влезе и президентът. За мен разпитът на Кирил Петков е форма на институционално изнудване и аз очаквам лидерите на партиите в коалицията да застанат решително зад премиера, заяви Радев. И допълни: "Аз много ясно заявих, че ако коалицията не постигне пробив с решителни реформи в правосъдната система, то миналото ще потърси реванш.".

Точно пук обаче анализаторите видяха пробойна в отношенията премиер-президент. "Ако кабинетът "Петков" започне да трупа негативи, то Радев ще се дистанцира от него", коментира Димитър Ганев от "Тренд".

Безспорно, справедливостта е един от големите дефицити в обществото ни. Не само през трите мандата управление на ГЕРБ, но и през целия т.нар. преход. И е свързана с разкриване на истината не само за Мата Хари и чували с пари от магистралата. А с БГА "Балкан", "Каолин" и онази приватизация, която наричат бандитска.

Възстановяването на справедливостта не става по списък на премиера, както и да се казва той. Нито зависи от името на главния прокурор. Доказателствата не изскачат от Гугъл. В противен случай ще се окаже, че новото е досущ като старото. Но хората вече не прощават това.

На ход е правосъдието. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай