Петков: Няма разцепление, Каримански няма да бъде избран

Премиерът коментира горещите теми

Петков: Няма разцепление, Каримански няма да бъде избран | StandartNews.com

Няма разцепление в коалицията, но това, което сме обещали е, че ще работим принципно. Това заяви премиерът Кирил Петков, докато в парламента гласуваха избора на Любомир Каримански за шеф на БНБ. Тази мантра стабилност на всяка цена, не е при нас. При нас е стабилност, когато спазваме принципите, които сме обещали на гласоподавателите, които са ни се доверили, отсече Петков. Той е на посещение в комплекса „Мини Марица-изток“ в Раднево и коментира пред журналисти горещите теми на деня.

За Каримански

 „За нас не беше добра стъпка, когато нямаме обединение около една личност, да протича гласуване. По-разумно беше всеки да даде крачка назад. Не бързаме за никъде. Най-вероятно днес кандидатурата няма да бъде подкрепена”, каза Петков минути, преди това да стане факт в пленарната зала на НС.

Парите за пътища

 „Това, което обещах на пътните строители, вчера го подкрепиха 3 от 4 партии. Това означава 655 млн. да се платят веднага, а други 50 процента да се преведат след проверка и санкция на парламента. Това, което се случи вчера е, че това не беше гласувано. Призовах това предложение днес да се вкара на ново. Надявам се всички политически партии, които гласуваха „против”, да премислят и да имаме шанс още веднъж да гласуваме това предложение”, заяви Петков.

За моряците

Кирил Петков заяви, че през цялото време е поддържал контакт с моряците от „Царевна”. „Аз лично съм говорил с капитана - не знам колко пъти. Даже съм включвал и близките на моряците да говорят през моя телефон в неделен ден, за да вървят нещата”, съобщи Петков.

Той уточни, че държавата три пъти е била в готовност да изведе екипажа от кораба. „Едновременно с това говорихме и с украинската, и с руската страна. Не знаехме коя от тях ще завладее пристанището. В момента, в който боят се успокои, един от моряците беше отишъл до руската част. Когато дадоха прозорец, го съгласувах с военното разузнаване и те ги поеха оттам”, каза още премиерът.

Предположението на Петков е, че българите ще се завърнат у нас в понеделник. „Сега хората са в абсолютна безопасност. Центърът към МВнР е в директна връзка. Едновременно с това координираме логистичната задача да ги върнем обратно. Моето предположение е, че ще стане в понеделник идващата седмица”, добави той.

За мините

В Раднево премиерът проведе срещи с миньори, с представители на синдикални организации и се запозна на място с производствения процес.

Пред работещите в комплекса министър-председателят подчерта важността на Маришкия басейн за енергийната система на България. Петков акцентира върху ключовата роля на запазването на въглищните мощности в следващите години и възможностите, които Планът за възстановяване и устойчивост предвижда за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. В контекста на начертания от Плана хоризонт за действие в момента се разработват социалните и икономически мерки за подкрепа на регионите във връзка със справедливия преход в сектор енергетика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай