Четвъртък,

Петков каза какво трябва да направи народът

От: Агенция Стандарт -
4860
Петков каза какво трябва да направи народът
A
A
A

Важното е дали в парламента ще имаме 121 депутата, които са независими да вземат решенията си. Защото независимо какво е правителството, ако то не е подкрепено от независими депутати, а от някои депутати, които са зависими, тогава няма смисъл. Това каза пред журналисти министър-председателят в оставка Кирил Петков след откриването на изложбата „Моралът е доброто“, на която са показани авторски фотографии на доц. д-р Кристиан Таков.

Според него не е толкова важно какъв би бил евентуалният персонален състав на бъдещ кабинет в това Народно събрание. Самите хора, които се слагат отпред, не са толкова важни в случая, каза той.

„Ако имаме такова мнозинство в парламента, аз съм сигурен, че между нас всичките ще излъчим най-различни формати на добре работещи правителства. Но, ако ги нямаме тези 121 депутата, няма смисъл да си говорим за формати на правителства, защото ще е безполезно. Нищо от тази програма, която ние искаме да осъществим, няма да бъде факт“, допълни Петков. 

„Имаме ли 121 независими депутати, които не са зависими от хора, които аз непрекъснато ги споменавам. Ако имаме 121 без тях, аз съм сигурен, че ще бъдем много щастливи да бъдем част от едно бъдещо управление. Но ако това не се случи – целият този разговор ще бъде излишен", заяви още Петков.  

Ако сега нямаме на третия мандат, след изборите… трябват ни само 4 депутата, каза той.

Според него трябва народът още малко да се напъне и да даде подкрепа на партиите, на които вярва.

„Това, което аз видях е, че в единия случай можеше да имаме 2 милиарда, дадени на българското население, или да бъдат дадени на 8 бебета, както ги нарече Гроздан, това вече става нарицателно. Аз предпочитам да ги дадем на всички пенсионери, на млади семейства, така че това не е въпрос на идеология. Чисто практичен избор и българите трябва да решат, че стига толкова някакви 8 човека са им вземали средствата, които са събрани от тях. Това, че държавата ги има е единственото, че сме ги събрали от тях и трябва да отидат обратно при тях", каза Кирил Петков, цитира bTV.

Той каза, че за 6 месеца го няма законът за КПКОНПИ.

"Не може да имаме още 6 месеца, в които да се чувстваме, че сме в управлението, а да не може да прокараме един антикорупционен закон. Хайде да видим господин Рашков да стане шеф на КПКОНПИ, хайде този закон да се направи, хайде законът за правосъдието да влезе в сила и да имаме съдия, който да разследва главния прокурор. Това са истинските приказки“, отбеляза още Кирил Петков. 

По думите му да си част от промяната е тежка задача. 

„Това е да си дадеш реално живота и енергията само с идея за обществена полезност, без реално да има дивидент за теб и Кристиан Таков беше невероятен пример за това и затова сме тук“, допълни Петков. 

Според него промяната ще дойде в България:

"Ще станем една нормална държава, в която законността е над всичко, никой не е над закона, има институции, които работят и вярвам, че рано или късно това ще се случи. Някой път ще бъде две стъпки напред една назад, ама важното е, че пътят е правилен". 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички