Петков каза има ли име за нов председател на КПКОНПИ

Един от първите закони, които ще влязат за обсъждане, е този за КПКОНПИ, каза премиерът

Петков каза има ли име за нов председател на КПКОНПИ | StandartNews.com

Един от първите закони, които ще влязат за обсъждане, е този за КПКОНПИ, каза премиерът Кирил Петков по БНР.

„Всички ще сме сигурни, че с работеща Антикорупционна комисия никой няма да може да си позволи да прави нерегламентирани действия на корупция, независимо от коя част на властта са те. Нещата, които ще се случват и в трите власти, ще бъдат обект на внимателно анализиране и потенциално разследване, ако има сигнали за корупция”, уточни той.

"В момента се мисли върху сценарии и механизми в посока „да няма човек, включително г-н Гешев, който да чувства, че никой не може да го разследва, ако направи или има информация, че е направил незаконни действия“, обясни Кирил Петков.

Премиерът каза още, че се подготвят промени, с които да стане възможно разследването на главния прокурор:

„Да се заложи сега в Плана за възстановяване това, което Европейската комисия отдавна е искала - да няма човек, който само Господ да бъде него, ще се предложи механизъм, който дори самия главен прокурор при провинения да може да бъде разследван. В момента мислим сценарии, които да не включват просто друг прокурор, защото там има конфликт на интереси, мислим вариант, където може би да бъде потенциално съдия, който да вземе временната роля на прокурор“, каза Петков.

Според Кирил Петков най-правилно е ръководителят на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров да съкрати срока за напускане на поста, обявен за 1 март, защото след отнемане на достъпа му до секретна информация, той не може да си върши работата:

„След, мисля, първия период за обжалване той вече няма да има право на достъп до класифицирана информация, което до голяма степен маха възможността той да управлява комисията по надлежен ред“.

Все още няма име за нов председател на КПКОНПИ, стана ясно от казаното от премиера. По думите му не могат да бъдат нечии хора, а трябва да имат най-добрия капацитет и най-добрата репутация.

 

Вижте всички актуални Новини

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай