Петков даде газ на приемането на бюджета, безпрецедентни мерки

Петков: Не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда

Петков даде газ на приемането на бюджета, безпрецедентни мерки | StandartNews.com

Най-важното за правителството на днешното заседание е да приеме актуализацията на бюджета, обяви преди началото на заседанието премиерът Кирил Петков.

Той представи и основните акценти в актуализацията, сред които пенсиите, мярката за горивата, намаленият ДДС за хляба, както и помощта за работещите родители.

„Тези мерки са безпрецедентни - 2 милиарда. Хубавото е, че те не са проинфлационни. С други думи - не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда. След днешното му приемане бюджетът отива към парламента”, разкри министър-председателят.

Ето и основните акценти в актуализацията на Бюджет 2022, за които спомена премиерът:

- Увеличават се пенсиите с 60 лв. плюс 10%, като таванът на пенсиите става 2 000 лв. За последните 12 месеца минималната пенсия се е качила от 300 лв. на 467 лв., което е със 167 лв. покачване, а за последните 12 години преди това покачването е само със 100 лв., каза Петков.

- Даваме възможност на бензиностанциите да намалят цената на дизела и бензина без добавки с 25 ст. на литър, от което ще се възползва всеки българин с българска регистрация

- Освобождават се електроенергията и втечненият газ от акциз

- Намаляване на ДДС ставката на парното с 9%. Много важна мярка с увеличаване на цените на газа. Правителството прави всичко възможно крайната цена за потребителя да бъде намалена

- Нулева ставка за ДДС на хляба - безпрецедентна мярка също

- Облекчаване на данъчните плащания за младите, работещи семейства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай