Вторник,

Петко Димитров: БСП спаси зеленото пространство в район "Сердика"

От: СТАНДАРТ -
472
Петко Димитров: БСП спаси зеленото пространство в район "Сердика"
A
A
A

Под натиска на граждани и с помощта на БСП беше спасено зелено пространство в район "Сердика". Това съобщи общинският съветник от групата на социалистите в СОС Петко Димитров.

"Преди известно време с мен се свързаха граждани, живеещи на ул. "Козлодуй". Те бяха разтревожени от заповед на главния архитект на София, която предвижда УПИ в близост до техния блок за жилищно строителство, обясни той. - Въпросното УПИ е приобщено към проекта за изграждане на нова сграда към съществуващата детска градина. Точно този факт беше разтревожил гражданите. На първата ни среща, на която с председателя на районната организация на БСП в "Сердика" Ленко Петканин се запознахме с казуса, им обещахме съдействие", разказа Димитров.

След разговор с кмета на района инж. Тодор Кръстев и проверка на процедурите, Петко Димитров организира нова, този път обща среща и с гражданите. "На нея те поставиха въпросите си директно пред кмета на района и стана ясно, че въпросният парцел е отреден за жилищно строителство още през 80-те години. В момента той все още си е общински, а живеещите в съседния блок имат вещно право на ползване на този имот, обясни общинският съветник от БСП. - На срещата стана ясно, че при изготвянето на плана за новата сграда на детската градина в него е попаднало и това УПИ".

След изразеното недоволство от гражданите, които вече имат заведени жалби в съда, и с помощта на общинския съветник от БСП Петко Димитров и местната организация на социалистите районната администрация в "Сердика" е изпратила молба до главния архитект на София Здравко Здравков за отмяна на заповедта.

"Към този момент заповедта е отменена и сега сме в процедура за организиране на публични обсъждания за това какво да се случи с този имот и как той да бъде използван, коментира Петко Димитров. - Мое беше предложението за тези публични обсъждания, тъй като смятам, че именно гражданите трябва да преценят дали този парцел да остане зелена площ или да бъде използван за детска площадка например. Точно това обсъдихме с гражданите и кмета на район "Сердика" на последната ни среща, която беше снощи. На нея инж. Кръстев показа и заповедта на арх. Здравков за отмяна на първата му заповед. Сега предстои да направим публичните обсъждания с гражданите от района и тогава да преценим какви действия да предприемаме".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички