Пендаровски осъди палежа на бг центъра, поиска бързо разследване

Към Битоля пътува българският министър на външните работи Теодора Генчовска

Пендаровски осъди палежа на бг центъра, поиска бързо разследване | StandartNews.com

Остро осъждам палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля. Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България, написа на страницата си във Фейсбук президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

Той призова компетентните институции да извършат бързо и задълбочено разследване, да вземат всички необходими мерки, да открият и санкционират извършителите.

Към Битоля пътуват българският министър на външните работи Теодора Генчовска, която е на двудневно работно посещение в Северна Македония, и посланикът на страната ни в Скопие Ангел Ангелов.

Сигналът за палежа на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля е подаден около 5 часа тази сутрин от 49-годишен гражданин, който е чул, че се чупи стъкло и е видял да гори пред входната врата на сградата. Пожарът е локализиран от Териториално противопожарно звено Битоля, а екипът на полицията в града заедно с дежурния прокурор са извършили оглед и се предприемат съответните мерки и дейности по изясняване на случая, съобщават от МВР на Република Северна Македония.

Културният клуб "Иван Михайлов" в Битоля качи снимки на опожарения вход на сградата във фейкбук страницата си и написа, че очаква виновниците да бъдат открити и да понесат отговорност.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъди акта на умишлен палеж на входа на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля и смята, че това престъпление не е извършено случайно в ден, когато двете страни трябва да продължат диалога за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай