Пенчо Милков: За мен Русе е кауза

Настъпват ключови  години за целия свят

Пенчо Милков: За мен Русе е кауза | StandartNews.com

Благоустройството на населените места е сред приоритетите ми

С колеги от Гюргево заедно се  борим да спрем изграждането на съоръжение за преработка на болнични отпадъци

Ще привлечем  инвестиции в образованието културата, спорта и сигурността

Настъпват ключови  години за целия свят

Ще завършим големите проекти, казва кандидатът за кмет Пенчо Милков в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
 

- Как определяте настроението в Русе, два дни преди изборите, г-н Милков?

- За русенци е най-важно какво конкретно ще се случи в града ни през следващите 4 години. Те не се интересуват от предизборни препирни. Аз самият много исках да чуя нови идеи за Русе от страна на опонентите ми. Защото смятам, че кампанията трябва да е надпревара на идеи, а не празни обещания и поръчково окаляне на противника. За съжаление, не видях конкретни бъдещи проекти, за сметка на предизборни провокации. Този месец за мен беше маратон от срещи и разговори и съм щастлив, че успях да се срещна с хора с различни занятия и възрасти, да чуя техните предложения, съвети и критики. 

- Кое Ви мотивира да кандидатствате за втори кметски мандат в Русе?

- Готов съм да продължа да работя за съгражданите ми. Имам силата, добих опита и чувствам отговорност да се грижа за общината в трудното и изпълнено с предизвикателства време. Изборите идват и си отиват, а по-важното е това, което се случва между тях. Настъпват ключови години не само за Русе и България, но и за целия свят. Пред нас стоят много започнати и нови проекти. На сайта penchomilkov.com подробно съм представил визията си за развитие на нашия град в следващите 4 години.

- Какви ще са приоритетите Ви през следващия мандат, ако бъдете преизбран за кмет?

- Благоустройство на града и малките населени места от общината. Ще продължим да подобряваме средата, в която живеем. Русе притежава голям потенциал и привлича все повече инвестиции. Обособява се като вторият индустриален център в страната след София област. Ще работим за повишаване стандарта на живот. Стремим се да привличаме високотехнологични компании и в града ни бяха инвестирани немски, италиански и австрийски капитали за автомобилната и производствената индустрия. Добър показател е, че български предприемачи също избират Русе, а местните компании се разширяват. Сред приоритетите ми за следващите 4 години са инвестиции в образованието, културата, спортната активност, сигурността на хората и всички важни области, които ще направят Русе притегателно място. Ще продължим с подкрепата за родителството. Естествено, чистотата на въздуха и на средата е от първостепенна важност. Това е чувствителна тема за нас, русенци, от десетилетия. Направихме редица стъпки в тази посока, като настояваме и държавата да поеме своя ангажимент за контрол и защита с всички законови мерки, с които разполага.

- Каква е ситуацията с въздуха в момента?

- Градът бе оборудван с общински станции за замерване на качеството на въздуха /вече са 5/ и данните на всяка от тях са достъпни онлайн за гражданите. През 2019-та г., когато станах кмет, това беше основната ни битка, за да знаем какъв въздух дишаме. Със собствени средства осигурихме и сертифицирана станция за измерване на органика - нещо, за което и като народен представител съм се борил, съвместно с тогавашния директор на РИОСВ Русе. В много градове се поставят сензори за въздуха, но това не е сертифицирана техника и данните от нея няма как да служат на институциите. По наше настояване ТЕЦ - Русе направи сероочистваща инсталация и инвестира в газови генератори. Огромни средства бяха вложени и екоактивистите от нашия град сами се увериха как действа съоръжението, когато ги заведохме на място.  В момента по нито един от показателите нямаме превишения на концентрациите. Но всички усещаме неприятните миризми, особено през есента, когато ветровете се обърнат.

Важно е да се предприемат няколко законодателни промени, за които ще продължа да настоявам. Първата цел е да се намали честотата на замерванията, за да се улавят залповите изпускания от предприятия. Второто е да се въведе законодателство за неприятни миризми. Промените са наложителни, тъй като в момента европейските закони казват, че няма как да има замърсяващо производство, а вечерните аромати създават дискомфорт у хората. Затова ще продължа с противопоставянето си на промишлените замърсители - направихме го много пъти за изминалите 4 години без да го афишираме. При нас са идвали много инвеститори, на които заявихме, че няма да допуснем и минимален риск. Правомощията ми като кмет се простират до праховото замърсяване, но вече показахме, че имаме система от мерки, които дават резултат. 

Преди Водния цикъл Русе бе единственият от големите градове, който падна под определените 35 дни със запрашаване. 2021-ва г. имахме 28, а заварих години с над 60. Обнадежден съм и защото след подобряване работата на сепариращата ни инсталация, активно се строи и анаеробната инсталация в Русе. Тя е една от трите в страната и в момента изпреварваме останалите градове по темп на напредване. Вярвам, че със заработването и ще продължим да намаляваме количеството на отпадъците и огромните разходи за тяхното депониране.

- В момента заедно с румънците от Гюргево се борите  да спрете и потенциално вредно съоръжение за преработка на болнични отпадъци. Ще успеете ли?

- Да, адресирали сме становищата за недопускане изграждането на инсинератора на президентско и министерско ниво, но най-важното е, че гражданите са заедно. Местните власти от двете страни на Дунава действаме координирано и целта е предложението да премине процедура за ОВОС в трансграничен контекст и в резултат на ясно заявените отрицателни становища на институциите и местното население съоръжението да не бъде изградено. 

- Какво предстои да се случи в Русе в близките месеци?

- Започнали сме мащабни проекти за обновяване на градската среда. Всички забавяния и усложнения, свързани с Водния цикъл на ВиК, ни мотивираха да привлечем много средства за основни ремонти. Община Русе за първи път разполага с толкова голям ресурс- над 21,5 млн. лв. общинско, държавно и кредитно финансиране, с което започнахме преобразяването на града. Конкурентните ни предимства са все по-видими. България и Румъния сключиха споразумение и вече предстои определянето на точното местоположение на втория мост на река Дунав, свързващ Русе и Гюргево. През декември се очаква да започне работа и възстановената жп връзка между Русе и летището в Букурещ - едно от най-бързо развиващите се в Европа. Магистралата Русе-Велико Търново е определена за национален приоритет и има избран изпълнител. Очакваме съвсем скоро да започне и строителството й. 

За гарантиране на приходите на Община Русе и стабилното й състояние смятам да продължи усилването на общинските предприятия, така че русенци да имат по-добри услуги и приходите от тях да не изтичат към външни фирми.

- Какво трябва да умее успешният кмет?

- Да може да захвърля костюма и да бъде сред хората и техните проблеми, вместо да стои затворен в кабинета си. Активно да работи и да отчита непрекъснато своята дейност. Подкрепа и доверие не се искат само в рамките на 30 дни. Мога да споделя, че през този месец аз се чувствах в работен режим, а не в предизборна кампания. Срещите с хората са много ценни и обогатяващи, а времето ми позволи да навляза в детайлите. Разяснявах на място много въпроси и се радвах, че хората наистина се вълнуваха от бъдещето на града си - кои ще са следващите асфалтирани улици, как се развива летището, къде може да се изгради детска площадка... Всичко това ми дава обратна връзка, въз основа на която да продължа напред с още по-ясна визия.

- Какво още искате да кажете на русенци?

- За мен Русе е кауза, дори ако се налага всеки ден да се боря с непредвидени трудности. За да направим мащабната промяна за града ни, трябва да бъдем активни и единни. Призовавам съгражданите ни да  подкрепят и листата ни за общински съветници, която се състои от хора с висок професионализъм в различни области. Защото силните проекти за града  ни ще се осъществят с помощта на компетентните и честни личности с Русе в сърцата. 
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай