Павлова за снежния ад: Борбата тепърва предстои

Павлова за снежния ад: Борбата тепърва предстои | StandartNews.com

Борбата с последствията от тази природна стихия тепърва предстои. Тока министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова коментира от парламентарната трибуна снежните бедствия през миналата седмица.

Това ще нанесе трайни инфраструктурни щети и на хората, които живеят в тези региони. Все още има десетки хиляди граждани, които са без ток, вода, достъп, допълни тя.

По думите на Павлова усилията на държавата са били положени към най-нуждаещите се, да няма хора, които да нямат достъп до лекарства, вода. „Поуките от създалата се ситуация, тепърва ще видим какви са щетите. Убедена съм, че заедно трябва да обединим своите усилия, какво повече можем да го направим и как", подчерта министър Павлова.

„Стотици хора бяха мобилизирани да работят на място в снежните преспи. Мобилизирани бяха допълнителни машини", посочи. Павлова поясни, че десетки хора са работили и продължават да работят и по тази причина не може да допусне в тази зала да се чуват обвинения, че държавата я няма, не съдейства, а хората не работят. „Искам да им благодаря, че полагат усилия с нелесната ситуация", каза още тя.

Нашите очаквания за регионите, в които действат бедствените положения е да се активизират свлачища, уточни Павлова,

"За съжаление щетите от огромните валежи от сняг и дъжд по пътната мрежа предстои да бъдат направени ", обясни Павлова. Според нея по мрежата по пътя Кричим-Девин е възможно да се активизират свлачища, както и в региона на Чепеларе.

По думите й усилия на МРРБ са насочени към това всички машини да останат на място, за да може да бъдат разчиствани пътищата дори през лятото ако има свлачища. „Като дългосрочни мерки предвиждаме на пътя Кричим - Девин да направим полу тунели", поясни министърът. Според нея се разработва цялостна програма, с която ще се кандидатства по оперативна програма и с която се надява да се направи превенция за наводнения, свлачища и други, защото тя е липсвала през последните години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай