Павлова: Програма за саниране е насочена към хората, не делим общините

Павлова: Програма за саниране е насочена към хората, не делим общините | StandartNews.com

Кърджали. Националната програма за енергийна ефективност е насочена към хората и тя е точно това, което дължахме на сънародниците ни. България е последна от страните в ЕС, която не е направила подобна програма. За разлика от другите страни, нашите жилища не са енергоефективни, заяви в Кърджали министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Според статистиката над 1,1 млн. са домакинствата, които живеят в панелни блокове с минимум 36 самостоятелни обекта.

Павлова обясни, че програмата на стойност 1 млрд. лв. е инжекция за бизнеса, особено за малките и средни фирми в строителния сектор. Този 1 млрд. лв. освен за тесни специалисти, е и възможност за реализация на нискоквалифицирана работна ръка, както и възможност за малките и средни предприятия, които произвеждат материали за енергийна ефективност. Министърът поясни, че e наясно, че един милиард няма да стигнат за всички сгради в България, но правителството ще продължи да търси възможност за допълване на ресурса при положение, че има интерес към нея.
В Кърджали са 110 сградите, които могат да се възползват от програмата за безплатно саниране. Ремонтите вътре в апартаментите не извършваме по никаква причина, освен ако не касаят конструктивното укрепване, обясни Павлова. За пореден път тя подчерта, че програмата не предвижда да се закупуват нови асансьори, каквото очакване създават някои фирми производители.

Техническото обследване не винаги може да се прави само по външни белези, затова в техническите задания може да се заложи обследването да се прави по безразрушителен метод, което се извършва със специални уреди, поясни регионалният министър. Тя уточни, че не всички фирми имат подобна техника, затова не трябва да се залага като единствен метод за обследване.

Видът на дограмата – алуминиева или ПВЦ, ще се определя от енергийният одитор. Също така той ще определи и останалите материали, които трябва да се вложат в строителството според износването на панела, отговори министърът на поставените въпроси. Одиторите могат да предпишат и изолация между мазетата и първия етаж на блоковете.

След първия отоплителен сезон ще бъде направен нов енергиен одит, който да потвърди дали сградата е постигнала своя енергиен клас „С" и ще завери сертификата за енергийна ефективност, обясни Лиляна Павлова. Ако одиторът установи отклонения от предписанията, то сдружението е в правото си да предяви претенции към изпълнителите, допълни тя.
Срещата премина при много силен интерес. Присъстваха кметовете на Кърджали,Крумовград,Момчилград, Кирково, техни заместници и експерти от общинските работните групи. Много бяха и конкретните въпроси на граждани и домоуправители, на които министър Павлова отговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай