Павлова: Онкоболниците да кандидатстват по програми

Павлова: Онкоболниците да кандидатстват по програми | StandartNews.com

Варна. "Финансирахме по линия на оперативна програма „Регионално развитие" с почти 20 млн. лв. изграждането на цялостна онкологична клиника в УМБАЛ „Св. Марина". Така на всички хора, на които им се налагаше да пътуват до София, ще могат да се лекуват в своя регион." Това заяви Лиляна Павлова, водач на листата на ГЕРБ - Варна с кандидатите за народни представители по време на посещението си в онкологичната клиника в УМБАЛ „Св. Марина". Заедно с нея бяха и кандидатите за народни представители Иван Портних, Пламен Манушев и д-р Лидия Маринова.

По-рано Павлова бе и в онкологичната клиника на МБАЛ „Св. Анна". Тя и колегите й от листата с кандидат-депутатите от Варна разгледаха бункера, където трябва да бъде разположен линейният ускорител за унищожаване на тумори. Необходимите средства за цялостното оборудване с необходимата апаратура, според медиците, с които Павлова разговаря, е около 5 млн. лв. Според водача на варненската листа в 3 МИР, болницата трябва да се възползва максимално бързо от възможностите на европейските фондове, които дава настоящият програмен период 2007 – 2013 г., тъй като той е насочен към онкологичните заведения. „Ако имате проектна готовност, можете да кандидатствате за 2,6 млн. лв. европейски средства и да дофинансирате останалото. Ако докажете, че имате възможност за дофинансиране и получите подкрепа от Министерството на здравеопазването и Община Варна, до три месеца нещата могат да се задвижат", обясни Павлова.

Тя уточни, че до датата, докато е била министър, вече се е освобождавал финансов ресурс за 2,6 млн.лв. и това, според нея, са пари, които болницата не трябва да изпуска, защото фокусът на европейските фондове през този програмен период е насочен към бившите държавни и всички общински здравни заведения за апаратура, за лечение на онкологични заболявания, изграждане на бункери, линейни ускорители.

По-рано днес Павлова посети и Специализираната болница за активно лечение на онкологичните заболявания „Д-р Марко А. Марков". На база на видяното и там, и на всичко направено до момента, тя заяви категорично, че Варна има потенциал да се превърне в регионален медицински център в областта на лечението на онкологичните заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай