Павлова обсъди възможностите за разширение на ГКПП „Маказа"

Павлова обсъди възможностите за разширение на ГКПП „Маказа" | StandartNews.com

Кърджали. Вече е обсъдено в Агенция „Пътна инфраструктура" за разширяването на ГКПП Маказа с по още една ТИР-лента във всяка посока. В момента на база на съществуващото междуправителствено споразумение между България и Гърция има ограничение за преминаване на МПС до 3,5 тона, каза в Кърджали министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова

По думите й, за да случи разширението на пункта има нужда от допълнително отчуждаване на терени, които са към горския фонд. „Необходимо ни е и съдействието на министъра на земеделието, за да се направи промяна на предназначението на терена. Тя посети ГКПП „Маказа" и на място се запозна с проблемите на граничния пункт.

Строителният министър обясни също, че в рамките на територията на граничния път ще трябва да се изработи и допълнителен план, което ще отнеме между 6 и 8 месеца. Работещите на ГКПП повдигнаха въпроса и с изграждането на навес, тъй като в момента работят на открито, което създава неблагоприятни условия за работа, тъй като мястото е изключително проветриво и усойно.

Според Лиляна Павлова е въпрос на преговори да се промени забраната за движение МПС над 3,5 т, или поне в частта, която се отнася за туристическите автобуси.

Трафикът от ГКПП „Маказа" затруднява сериозно движението през Кърджали, тъй като пътят минава през центъра на града, обясни Павлова. Тя допълни, че се работи и по проекта за обхода на града, но успоредно с това се търсят възможности за финансирането му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай