Павлова: Нужни са инвестиции за 11.7 млрд. евро във ВиК сектора

Павлова: Нужни са инвестиции за 11.7 млрд. евро във ВиК сектора | StandartNews.com

София. "Нуждите на ВиК сектора са много големи - за инвестиции в размер на 11.7 млрд. евро в следващите 10 години, за да достигнем добро ниво във ВиК сектора". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, която днес откри национална конференция „Предизвикателства при изпълнението на обекти по ОПОС и ПРСР".

Възможностите и перспективите, с които разполагаме са малко над милиард евро по ОПОС и около 100 млн. лева по ПРСР, каза Павлова, цитирана от "Фокус".

„Реформа в България стана мръсна дума", каза още Павлова, но уточни, че на днешната конференция това виждане може да се промени и да се намери правилния изход към реформата във водния сектор.

Състоянието на водния сектор у нас не е добро – средните загуби на вода са 60%, което се дължи на остаряла мрежа и липса на инвестиции, изтъкна регионалният министър. Загубите на вода варират между 28 и 82%, уточни Лиляна Павлова.

След анализ, включително от екип на Световната банка е дадена препоръка, приета от правителството, да направим функционално отделяне на регулатора на секция, която се занимава само със сектор „Води", каза още тя.

„Като част от всички мерки, които имаме, първата стъпка е окрупняването на ВиК. Всичко това е възможно, ако имаме добре функциониращ регулатор. В годините назад натрупаният опит показва, че регулаторът се занимава със сектор „Енергетика", подчерта Павлова. По думите й, това ще е единственият възможен начин, по който одобряването на бизнес планове, ценообразуването и необходимите действия в сектора, ще бъдат разглеждани с приоритет и с необходимата експертиза. „В рамките на следващите шест месеца ще предложим и законодателен промени, и реформа в структурата на регулатора и неговите функции, задължения, отговорности", коментира още регионалният министър.

Павлова коментира и замразените средства по ОП "Регионално развитие". "Вече сме отправили покана към екипа на ЕК одитори да направят проверка дали сме изпълнили всички необходими условия средствата да бъдат отблокирани. Надяваме се да получим тяхната подкрепа и в края на месец януари средствата да бъдат отблокирани", каза тя.

От наша страна до края на месец ноември ще бъдат изпълнени всички изисквания, които са необходими, добави Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай