Павлова: Който не иска винетки, да не ползва пътищата

Павлова: Който не иска винетки, да не ползва пътищата | StandartNews.com

От 15 декември ще могат да се купят новите стикери

"Това не е задължително - не е данък, задължение, по желание е, който желае може да си закупи от новите стикери, който не желае може да не си закупи, да не ползва пътищата. Това е правото на всеки, не е задължителен данък, такса, а е доброволна". Това заяви пред журналисти регионалният министър Лиляна Павлова във връзка с това дали има притеснения около масовите протести срещу цените на винетките, както и уверението от месец май, че няма да има увеличение.

"Няма значение, всеки има право на протест. Ние не можем и не трябва да ограничаваме всеки, който протестира. Решение е взето. Влиза в сила на 10 декември, на 15 декември се очаква да започне разпространението новите винетни стикери", допълни Лиляна Павлова.

"От 15 декември ще могат да се купят. Годишната винетка важи до януари следващата година, така че от февруари, който има желание може да си закупи, който не може да не си", заяви Павлова.

Павлова добави, че новите винетки ще бъдат презентиране официално в понеделник в АПИ.

На въпрос дали намаленията при гражданската отговорност ще успеят да компенсират цената на винетката, или отново облекченията ще отиват при застрахователните брокери, Павлова отговори: "Изчисленията, за които ме уведомиха и са направили колегите, говорихме в парламента, показват, че именно чрез въвеждането на облекченията за въвеждането на електронната гражданската отговорност ще доведат до компенсация на тази разлика".

"В същност, ако погледнем на годишната винетка разделена по месеци, струва по 8 лв. Оскъпяването не е чак толкова голямо спрямо намалението на стойността на гражданската отговорност", каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай