Павлова: Енергийната ефективност- ключова на национално и европейско ниво

Павлова: Енергийната ефективност- ключова на национално и европейско ниво | StandartNews.com

Енергийната ефективност и обновяването на сградите е ключова тема на национално и европейско ниво – нужно е да работим заедно, за да постигнем европейските цели в тази сфера. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на лидерската среща на върха за енергийната ефективност в Мадрид, на която бе ключов говорител. Тя посочи, че темата придобива все по-голямо значение и е важен елемент на публичните политики за осигуряване на безопасни и устойчиви градове и по-добро качество на живот. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

„Няколко са важните елементи, за които трябва да се погрижим на национално ниво, за да бъдат постигнати европейските цели за енергийна ефективност: ясна визия и цялостно свързана рамка, законодателна рамка, политическа ангажираност и партньорство, както и конкретни инициативи, проекти, програми", подчерта на форума министър Павлова. Тя изтъкна също, че сме изправени пред нарастваща обществена загриженост за последиците от изменението на климата, енергийната зависимост и изчерпването на енергийните ресурси. Това превръща достъпността на цените на енергията и намаляването на консумацията на енергия на сградите в жизненоважен и спешен въпрос, както на национално, така и международно ниво. От решаващо значение е стратегическата визия на международно равнище и затова е изключително важно, че вече имаме една обща рамка – споразумението от Париж. То е мост между днешните политики и климата преди края на века, допълни министър Павлова.

В изказването си Лиляна Павлова акцентира върху това, че България активно участва в различните формати на сътрудничество, които да подпомагат и допринасят за успешното изпълнение на политиките за обновяване на сградите, обмен на добри практики и знания с европейски партньори. Глобалният дневен ред за градовете и наскоро приетият Пакт от Амстердам, който зададе дневния ред за градовете на ЕС, поставят специално ударение върху достъпните и енергийноефективни жилища в градските райони - посока, която българското правителство е твърдо решено да следва. В този контекст, енергийната ефективност на сградите е дългосрочен приоритет за кабинета като през последните няколко години се превърна в основна политика.

Министър Павлова обърна внимание, че българското правителство е предприело на национално ниво редица стъпки за подобряване на енергийната ефективност - от прилагането на законодателни мерки до разработването на конкретни политики и програми. България работи вече десет години за справяне с предизвикателствата пред енергийната ефективност и обновяването на съществуващите сгради, а националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е най-мащабната инициатива в областта.

По време на лидерската среща на върха Лиляна Павлова подчерта, че успехът на всяка национална политика, включително енергийната ефективност и обновяването на сгради, зависи в голяма степен от устойчивостта на конкретната инициатива, програма и финансов модел. В същото време публичността е от решаващо значение и работата за повишаване на информираността на гражданите за ползите от този процес трябва да продължи.

Участниците във форума бяха приветствани във видео адрес и от заместник-председателя на Европейската комисия с ресор енергиен съюз Марош Шефчович. Срещата, която се провежда в Мадрид, събра 200 представители на институции, неправителствен сектор, университети, бизнес и др., работещи по проблемите свързани с обновяването на съществуващите сгради. В рамките на формата се обсъдиха перспективите за изработване на дългосрочни стратегии за обновяване на съществуващия сграден фонд и постигане на целите, залегнали в споразумението за борба с климатичните промени от Париж. Акцентът на срещата бе подобряването на енергийната ефективност на съществуващите сгради, включително възможности за финансиране на програми и проекти, иновации в сектора и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай