Петък,

Патриотите в СОС: Бонуси за ученици и майки

От: СТАНДАРТ -
125
Патриотите в СОС: Бонуси за ученици и майки
A
A
A

Карти за градски транспорт за младите, майките и учениците на символични цени предлагат патриотите в Столичния общински съвет. Това е мярка за подпомагане на подрастващите, родителите и на хората до 30 години, съобщиха от ВМРО. Воеводите предлагат:

Въвеждане на нова абонаментна персонализирана карта „Младеж“, която да може да се използва от всички на възраст до 30 г. и с цена 21.00 лв. за месец;

Въвеждане на нова абонаментна годишна персонализирана карта „Майчинство“ – за всяка майка, която ползва обезщетение при бременност и  раждане. Цената на годишната карта „Майчинство“ да бъде 50 лв.

Дневната карта да се трансформира в карта за 24 часа и цената й да бъде намалена на 3.00 лв.

До момента услугата годишна карта за ученици не се предлага от Столична община. Има месечни карти на цена от 21.50 лв., което на годишна база излиза на около 300 лв. По тази причина общинските съветници от „Патриоти за София“ предлагат въвеждането на годишна ученическа карта от 180 лв. Тези мерки са както част от целенасочената политика на общинските съветници от ВМРО в помощ на образованата раждаемост и младите семейства, така и от цялостната програма за развитие на градския транспорт в София, разработена от председателя на групата и председател на Комисията по транспорт в СОС Карлос Контрера.

Ето пълния текст на предложението, което общинарите от патриотичната формация внасят в Столична община:

Въвеждането на тикет системата в обществения транспорт на София вече дава възможност Столична община да предложи на гражданите превозни документи за разстояние, за време, както и комбинация от превозни документи, които да отговорят на нуждите на пътниците. Създаването на по-справедлив модел на заплащане на пътуването е една от целите на внедряването на тикет системата. Позицията на групата общински съветници „Патриоти за София“ е, че следва да се възприеме моделът пътуване за време, който с оглед на характеристиките на столичния град е най-справедлив.

Тарифиране за пътуване на разстояние би означавало да накажем живущите в по-отдалечените квартали и райони на София, което не би било справедливо. Таксуването на пътуване за време позволява на пътника да избере такъв превозен документ, който отговаря на ежедневните му нужди и навици.

Приблизително 70% от пътниците в столичния градски транспорт използват абонаментни карти. Най-големият дял е на месечната карта за всички линии. Персонализираната годишна карта за всички линии след 2016 г. става все по-популярна. Концепцията, която групата общински съветници „Патриоти за София“ защитаваме, е да се насочи вниманието към тези, които редовно пътуват в обществения транспорт. Това са основно трудови пътувания – към и от работа, както и към учащите и пенсионерите. Редовните пътници чрез въвеждането на тикет системата получават възможност за електронно зареждане на карти, което спестява висенето по опашки и бумащината. Редно е да се помисли и за нови превозни документи, удобни за ползващите регулярно градски транспорт, които да привлекат към абонаментните карти и инцидентно пътуващите.

Целта е чрез представяне на нова политика за тарифиране не само да бъдат задържани пътниците, но и да се привлекат нови. Редовно ползващите градски транспорт пък следва да получат на същата цена  нещо в повече.

Единичният билет за пътуване за време с неограничен брой прекачвания ще направи системата гъвкава и удобна за тези, които инцидентно или рядко в месеца ползват градски транспорт или пък по някаква причина се налага използването на транспорт, който не се покрива от тяхната абонаментна карта. Билетът за време следва да бъде ориентиран именно към най-голямата група негови ползватели, чието пътуване в едната посока е около 40 минути средно (със или без прекачване).

Предложенията на Патриоти за София са:

 Въвеждане на еднократен билет за време с неограничен брой прекачвания, който да важи 45 минути на цена от 1.60 лв. Така, пътникът ще разполага в рамките на 45 минути от първата валидация да се прекачва без ограничения, а след изтичане на 45-ата минута от първата валидация може да продължи пътуването си в превозното средство, в което последно се е валидирал (до крайна спирка);

Дневната карта да се трансформира в карта за 24 часа и цената ѝ да бъде намалена на 3.00 лв.

Въвеждане на нова абонаментна персонализирана карта „Младеж“, която да може да се използва от всички на възраст до 30 г. и с цена 21.00 лв. за месец;

Въвеждане на нова абонаментна годишна персонализирана карта „Майчинство“ – за всяка майка, която ползва обезщетение при бременност и  раждане. Цената на годишната карта „Майчинство“ да бъде 50 лв.

Въвеждане на годишна ученическа/студентска абонаментна карта на цена 180.00 лв.

Към годишните карти да се добави и пътуване с нощен транспорт при запазване на цената им;

Създаване на добавка „Нощен транспорт“ към месечните карти – 5 лв. на месец.

Това са предложенията, които „Патриоти за София“ ще отстояват по време на дискусиите за промяна на тарифната политика в градския транспорт. Общинските съветници от групата на патриотите в Столичния общински съвет ще подкрепят предложението да се създаде временна комисия на Общинския съвет за изготвяне на нова тарифна политика за превозните документи за обществения транспорт.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички