Паси предлага да продадем Белене на Тръмп

нестандартната идея е да се продадат о. Белене и АЕЦ "Белене"

Паси предлага да продадем Белене на Тръмп | StandartNews.com

Бившият външен министър Соломон Паси смята, че посещението на българския премиер в САЩ е в отговор на покупката на изтребителите F16. Той е на мнение, че трябва да използваме този контекст и да засилим тематиката "Авиация и космонавтика".

„България е на опашката за членство в Европейската космическа агенция. Първото, което може да поискаме, е засилено сътрудничество с НАСА. Това, че Тръмп каза, че ще връща американци на Луната до 5 г., може да бъде използвано. Ако бях премиер, щях да му предложа да изпрати един български космонавт на Луната”, каза Паси.

Разсъждавайки какво може България да даде на Тръмп още, Паси каза, че  трябва да му предложим да купи Белене. „Това може да бъде комбинирано – остров Белене с АЕЦ "Белене". На острова може да се базира противовъздушна отбрана на САЩ и така може да ни подарят F16 или F35”, даде идея Паси.

Друго предложение е американският президент да построи "Тръмп Тауър" в България – например в Малко Търново, Смолян или Видин. Или дори голф игрище на Перелик.

При още по-голямо въображение може да поискаме да дойде и да снима филм в киноцентъра в Бояна, който да е претендент за „Оскар”.

„Той е нестандартен президент и могат да бъдат поискани нестандартни неща. Тръмп няма да се уплаши от тези идеи”, смята Соломон Паси.

Протоколът е инструмент на дипломацията. Има неподражаеми протоколи и такъв е този на Бойко Борисов, който е непостижим и уникален. Така бившият Паси коментира нетрадиционния начин, по който премиерът запозна новата американска посланичка у нас Херо Мустафа с особеностите на българската природа, археология и душевност.

„Протоколът е нещо като котката – няма значение дали е черна, или бяла, а е важното да лови мишки. Целият този протокол, който видяхме, е адресиран към визитата на премиера в Белия дом на 25 ноември. Да видим с какви мишки ще се върне от там”, каза Паси.

Според него, след като посланичката не е реагирала, няма преминаване на границата. „Американците също имат президент с нетрадиционен протокол, така че те са свикнали на подобна свобода. Нека да видим какво ще се случи в Америка – дали това ще бъде визита със снимка за спомен, или една пълнокръвна визита с добре напълнена кошница”, заяви бившият външен министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай