Първанова: Държавата започна да нарушава законите

Първанова: Държавата започна да нарушава законите | StandartNews.com

София. Налагат се определени отношения и в управлението, и между хората, този модел на държавата е порочен, в него е проблемът. Ние посочваме къде се крие най-същественото за разделението и порочните практики. При нас, в България, се насложи тази наистина изключително съсипваща практика на раздаване на справедливост. Не законът е важен, а кой управлява и как ще прилага този закон. Държавата започна да нарушава правилата и законите, и да не изпълнява задълженията си към бизнеса. Това заяви председателят на НДСВ Антония Първанова пред Националното радио.

По думите й най-голям дефицит има на единство и на обществена справедливост в България. Ако искаме държавата ни да просперира, трябва да си дадем сметка, че с противопоставяне на всякакво ниво в обществото, едни организации срещу други организации, с омраза няма да стигнем до никъде, подчерта тя.

Втори проблем е да се създава бизнес и да се превзема бизнес, използвайки инструментите на властта. Държавата трябва да създава бизнес, иначе няма да имаме чуждестранни инвестиции. Друга порочна практика е да се раздават помощи, вместо да се създават устойчиви социални ценности.

Появяват се и разни политически лидери, които обещават да продават държавните резиденции и да раздават парите на бедните, а след това накъде, запита риторично Първанова.

Според нея, друга практика е парите от еврофондовете да се раздават при непрозрачни правила и отново до тези, приближени до властта. "И България е единствената в ЕС, която субсидира милионери. Такъв модел никъде го няма. Няма правила за участие и достъп на малкия и среден бизнес до ресурс, за да отварят работни места, за да могат хората да живеят и да се развиват. Друга практика е да протестираш и да ти дават. Това не ни води до никъде. Обществото и неговите структури могат да защитят интересите си единствено ако си партнират", подчерта Антония Първанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай