Първанов: Трябваше да изтеглят Марковска по-елегантно

Първанов: Трябваше да изтеглят Марковска по-елегантно | StandartNews.com

София. Напускането на държавния глава на клетвата на Венета Марковска е без прецедент в най-новата ни история, каза Георги Първанов, президент на Република България от 2002 до 2012 г., пред Нова телевизия.Едва ли и в европейската история има подобен случай, каза той.

Според Първанов самата номинация на Марковска е била спорна, а с времето е била натоварена със скандали – в това число и в международен план.

"Очевидно тази кандидатура трябваше да бъде изтеглена по един много по-елегантен начин. Това, което стана с участието на президента е обществено оправдание –такива бяха очакванията. Това беше направено с цената на нарушаване на конституцията и законите", каза Първанов. Той подчерта, че държавният глава нямо право на вето по отношение на подобен род действия. Ветото може да се налага само върху закони.

Държавният глава има своя квота, парламентът също, тук не става въпрос за споделена отговорност. Държавният глава беше вкаран в една схема, която ако се повтаря, ако този прецедент се развие в бъдеще, би могла да накърни сериозно авторитета не само на Конституционния съд, но и на всички институции в България, поясни Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай