Първанов: След Похода в Париж, идва въпросът - какво следва на другия ден

Първанов: След Похода в Париж, идва въпросът - какво следва на другия ден | StandartNews.com

София. Председателят на АБВ Георги Първанов определи като внушителен и респектиращ Похода на солидарността в Париж. Той обаче коментира, че от тук нататък излиза въпросът - какво следва на другия ден.

„Дали тези европейски и световни държавници са в състояние да осмислят дълбоките социални корени на много от тези явления. Да видим в крайна сметка къде се нарушава диалогът между религиите, между културите, има ли какво да се желае в това отношение. България би могла да бъде много полезна. Видях в Марша на първата редица израелския премиер от едната страна, от другата страна, макар и малко по-далеч, палестинския президент Махмуд Абас. Помня 2007 година - те бяха в България в рамките на един месец. Това е, съгласете се, изключителен знак към този регион. Сега, в състояние ли сме да направим такъв знак? Можем ли ние да бъдем активен фактор във възраждането на диалога?", каза той в ефира на ТВ7.

Първанов е категоричен, че тези събития няма да доведат до затягане на режима вътре в Европейския съюз. Той обясни, че има достатъчно механизми, чрез които специалните служби да осъществяват проследявания и превенция. Що се отнася до ролята на България като външна граница на ЕС, Първанов смята, че за държавата ни на този етап е от изключителна важност да се укрепят специализираните служби.

„Тенденцията, която виждам, е точно в обратната посока. Т.е. продължава онова, което беше заложено от началото на прехода - на разбиването на службите, на агентурния апарат. Трябва да се стабилизират армията, полицията, за да може ние да имаме една минимална увереност, ако не гаранция, че можем да предотвратим подобна тенденция", каза лидерът на АБВ.

В навечерието на първата годишнина на АБВ, равносметката, според Първанов, сочи, че партията успява да се наложи като парламентарна сила, като фактор на стабилност и социален коректив в българската политика. Той отново изрази убеждение, че левицата, в лицето на АБВ, може да има по-голям успех при прокарването на политики, когато е вътре в управлението и даде за пример работата на социалното министерство.

„Нека да си припомним - след натиска на вицепремиера Калфин бяха получени коледни надбавки и то за повече пенсионери, отколкото при Орешарски, беше вдигната минималната работна заплата. Реши се въпросът с максималния осигурителен доход. Мога да изброя още много неща, които ние постигнахме чрез присъствието в правителството. Това идва да покаже, че всъщност левицата може да прави много повече неща, ако е вътре в управлението, ако е с една смислена, категорична, твърда позиция вътре. Вече се случват толкова социални неща, които за цялото управление, предишно управление на ГЕРБ, не бяхме свидетели", каза още Георги Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай