Четвъртък,

Първанов: "С партия “Помак” се цели ново разделение"

От: Администратор -
2710
Първанов: "С партия “Помак” се цели ново разделение"
A
A
A

Велико Търново. Със създаването на партия "Помак" се цели ново разделение на българската нация, каза във Велико Търново експрезидентът Георги Първанов. "Тази политическа инициатива е обречена, но не е изключено тя да създаде напрежение. Това е част от политиката на разкол, която някой упорито подклажда в българското общество като цяло. Използването на тази дума обижда много от българските мюсюлмани и не бива да се използва повсеместно", обясни още Първанов. В старата столица той участва в дискусии за културно-историческото наследство и държавността.

Всички идеи след финала на разговорите, които експрезидентът провежда в страната, ще бъдат качени на специална интернет-платформа, която ще тръгне от следващата седмица.

Според бившият държавен глава са нужни спешни промени в законодателството, свързани с Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Съветът трябва да стане по-работещ и ефективен, защото не може един партиен лидер да блокира работата му. Консултативният съвет трябва да може да взема решения, задължаващи всички институции и партии, а не просто да излиза с препоръчителни становища. Не само БСП, но и всички останали партии очевидно не били в кондиция, което бил и основният проблем на политическата система у нас.

Едно от нещата, които трябва да се случат, е радикална промяна на партиите. Целта и амбиция на моя екип е да търсим оздравяване на политическата система, нов тип консолидация, но на друга, здрава основа, посочи Първанов. Той уточни, че подкрепя правителството и му желае успех и пълен мандат, за да изпълни поетите ангажименти.Според експрезидентът трябва да се наеме адекватна група, която обстойно да прочете Конституцията и да отметне нейните точки на промяна. Сегашната Конституция е адекватна за времето на преход през последните 24 години. Тя е помогнала за възходящото икономическо и законодателно развитие на България, но не пасва активно на сегашната държавна ситуация.

Основното, което трябва да се промени е възможността на президента като мажоритарно избран лидер да може да организира национални референдуми, без да е нужно да има съгласието на парламента, който освен това избира и как да формулира въпроса към народа, заяви още Първанов във Велико Търново.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички