Първанов: "С партия “Помак” се цели ново разделение"

Първанов: "С партия “Помак” се цели ново разделение" | StandartNews.com

Велико Търново. Със създаването на партия "Помак" се цели ново разделение на българската нация, каза във Велико Търново експрезидентът Георги Първанов. "Тази политическа инициатива е обречена, но не е изключено тя да създаде напрежение. Това е част от политиката на разкол, която някой упорито подклажда в българското общество като цяло. Използването на тази дума обижда много от българските мюсюлмани и не бива да се използва повсеместно", обясни още Първанов. В старата столица той участва в дискусии за културно-историческото наследство и държавността.

Всички идеи след финала на разговорите, които експрезидентът провежда в страната, ще бъдат качени на специална интернет-платформа, която ще тръгне от следващата седмица.

Според бившият държавен глава са нужни спешни промени в законодателството, свързани с Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Съветът трябва да стане по-работещ и ефективен, защото не може един партиен лидер да блокира работата му. Консултативният съвет трябва да може да взема решения, задължаващи всички институции и партии, а не просто да излиза с препоръчителни становища. Не само БСП, но и всички останали партии очевидно не били в кондиция, което бил и основният проблем на политическата система у нас.

Едно от нещата, които трябва да се случат, е радикална промяна на партиите. Целта и амбиция на моя екип е да търсим оздравяване на политическата система, нов тип консолидация, но на друга, здрава основа, посочи Първанов. Той уточни, че подкрепя правителството и му желае успех и пълен мандат, за да изпълни поетите ангажименти.Според експрезидентът трябва да се наеме адекватна група, която обстойно да прочете Конституцията и да отметне нейните точки на промяна. Сегашната Конституция е адекватна за времето на преход през последните 24 години. Тя е помогнала за възходящото икономическо и законодателно развитие на България, но не пасва активно на сегашната държавна ситуация.

Основното, което трябва да се промени е възможността на президента като мажоритарно избран лидер да може да организира национални референдуми, без да е нужно да има съгласието на парламента, който освен това избира и как да формулира въпроса към народа, заяви още Първанов във Велико Търново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай