Първанов поиска промени в Конституцията

Първанов поиска промени в Конституцията | StandartNews.com

АБВ ще инициира консултации за промени в Конституцията, обяви президентът (2002-2012) и лидер на АБВ Георги Първанов на първият от серии дебати, посветени на президентския вот. Днешната среща в зала 3 на НДК преминава под надслов "Президентът - лидер или придатък", а участие в нея вземат общественици, политолози, юристи, генерали, представители на армията и цялото ръководство на АБВ.

Първанов предложи както промени, свързани с изискванията към кандидатите, така и по отношение на правомощията на държавния глава. От АБВ ще настояват да отпадне изискването за избирателната активност - да участват повече от половината избиратели, както и кандидатът да е български гражданин по рождение и да е живял през последните 5 години в България.
Искат се повече правомощия за държавния глава – да може да инициира референдуми, без да чака парламентът да „усуква", по-трудно преодоляване на наложеното от него вето и др.

Първанов съобщи още, че АБВ ще проведе консултации със сили от левия и десния спектър за намиране на максимално консенсусна фигура за явяване на вота. "Ако не се реализират тези планове, ние имаме вариант да предложим свой кандидат, чрез който да утвръждаваме идентификацията си", каза Първанов. Той отправи предупреждение към БСП да не гледана тези избори като битка за запазване на монопола върху лявото пространство, защото това не е добре за левицата.

По думите му успешният кандидат не е този, който вижда каузата си като борба с правителството. "Няма да събаряме правителството, за да увеличим шансовете на нашия кандидат, но пък няма и да издигаме послушен президент, който да бъде придатък. Този филм вече сме го гледали, не е продуктивно, още повече, когато получава съвети от чужди централи", каза Първанов.

В изказването си Първанов поиска да бъде прекратен механизмът за мониторинг за правосъдие и вътрешни работи, който, освен, че е обиден е и неефективен. Освен това дава основание на политици и разни гилдии да се жалват до Брюксел и на практика да работят срещу страната си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай