Първанов иска смесена избирателна система

Първанов иска смесена избирателна система | StandartNews.com

Предлагаме смесена избирателна система - 50 пропорционална, 50 мажоритарна. Това обяви председателят на АБВ Георги Първанов на пресконференция по отношение на задължителното гласуване.

По думите му не гласуването е право, а не задължение. „Крайно време е държавният глава да изясни своите конкретни позиции, защото, когато казваш задължително гласуване крайно време е да поясниш каква е санкцията и ще има ли такава", заяви Първанов.

Според него е особено важно всички да са наясно и консенсусно да вървят към решаването на въпроса с изчистването на избирателните списъци. „Този милион избиратели, които са в чужбина как ще бъдат проследени, как ще бъдат накарани да гласуват и как техният вот ще бъде отразен? Да не говорим за други мъртви души ,които присъстват в списъците", каза още Първанов.

Ние сме „за" електронното гласуване, но на този етап не смятаме, че държавата е готова за това", уточни председателят на АБВ.

„В АБВ на 25 март ще направим експеримент на вътрешното гласуване за председател на партията. Ще направим смесено гласуване с електронен компонент, разработили сме механизъм, който ще бъде публично огласен", подчерта Първанов. „По отношение на гласуването смятаме, че трябва да се върне старата възстановка 50+1", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай