Първанов иска съвет при президента заради ромите

Първанов иска съвет при президента заради ромите | StandartNews.com

АБВ може да подкрепят ДПС за мажоритарния вот

Георги Първанов прикани държавния глава на Република България Росен Плевненлиев да свика КСНС, заради етническото напрежение, сподели лидерът на АБВ на днешната пресконференция на партията.

Първанов сподели, че още не може да се говори, че напрежението ще разтърси управляващото мнозинство. Във връзка с референдума народният представител Мариана Тодорва заяви, че на избори се вижда, когато хората гласуват на два тура, че се избират най-успешните лица, които не са свързани непременно с партия, а с това, което правят например за града, ако са кметове.

„Ако погледнете социологията 66% от хората искат да гласуват пропорционално. Вярно е, че се иска период, в който хората трябва да свикнат с промяната, според изследователите това е между 8 и 10 години, но ние трябва да извървим този преход", допълни тя.

Първанов коментира също и мажоритарния вот, като изтъкна, че АБВ може да подкрепи ДПС.

„Може да подкрепим ДПС за мажоритарния вот", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов, коментирайки идеята заедно с местния вот да се проведе и референдум по въпросите на изборното законодателство.

"В последните дни излезе предложение от Местан за това да има 100% мажоритарен вот, но към момента ДПС нямат формално направено предложение в деловодството на НС, за разлика от АБВ, които държим на инициативата си и сме направили предложението си , което е за смесена избирателна система 50 на 50. Може да декларираме готовност да подкрепим и предложението на ДПС на първо четене, но при условие, че тази идея не мине, те да подкрепят идеята ни за смесена избирателна система", подчерта лидерът на АБВ.

„Най-вероятно този референдум ще се окаже неуспешен и причината за това е по начина, по който президентът формулира въпросите", добави Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай