Първанов каза тежката си дума за Пеевски

Стои много по-добре от другите лидери, заяви той

Първанов каза тежката си дума за Пеевски | StandartNews.com

Сглобката - това не е управленска формула, която би могло да бъде основа за управленска формула. Имам претенцията, че през годините съм правил различни коалиции и чисто партийни, и такива за управление. И знам, че това е в крайна сметка основата и предпоставката да се управлява добре, сигурно и перспективно.

Това каза президентът на България (2002 г. - 2012 г.) Георги Първанов в студиото на "Опорни хора".

Според него ДПС са стабилен и предсказуем партньор: "Това го знаех още преди сегашната ситуация, изпитах го на гърба си. Знам, когато бяха тримата лидери - Царя, Станишев и Доган, колко трудно беше да се договори един или друг въпрос, но в крайна сметка, когато има разумни и мислещи хора, нещата се получават. Тримата имаха такива качества, особено Ахмед Доган, пък и Царя, разбира се. Стояха много стабилно. На тях можеше да се разчита."

"Не съм от хората, които са симпатизирали на Пеевски, аз не го познавам и беше време, когато неговите медии много грубо и агресивно са ме атакували, но това е минало. Сега не мога да отрека, че Пеевски стои относително стабилно. Той дава ясни послания, той заема позиции, които не можеш да отречеш, дори бих казал, че стои много по-добре от останалите лидери. Това сигурно не е много за хвалба, но трябва да го признаем", допълни Първанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Нещата в сектор "Енергетика" за него изглеждат зле.

"Вече поне 10 години нещата стоят драматично и в ядрената енергетика, където се лутаме и търсим решения, и в газовия сектор. Въглищните централи също, ние не следваме една последователна линия, която да отстояваме пред нашите европейски партньори. Ние искаме да сложим "Стоп" на руския газ и изобщо на руското енергийно присъствие в България. Няма да ги уплашим. Моето впечатление е, че руснаците успяват да реализират добре своите енергийни продукти. Въпросът е, че ние можем да останем на сухо", подчерта президентът.

Той е категоричен, че България е трябвало да бъде лидер на Балканите.

"Президентът Буш го е казвал 2 пъти - и в Овалния кабинет, и тук в София. А сега ние сме някъде на опашката. Изолирани от всички. Поне 7-8 правителства са виновни да не стане "Белене", например. По същия начин нещата не се получиха и с "Южен поток", който се трансформира с "Турски поток" с всичките негативи", добави Георги Първанов.

Според Първанов ние не защитаваме личния си интерес.

Той е на мнение, че предстоящите избори няма да решат нищо перспективно, което е в полза на държавата:

Почти сигурен съм, че София ще бъде "червена". Крайно време е да падне "синята" крепост. Този път левицата е обединена и то около една много силна кандидатура - Ваня Григорова - човек, който е много добре подготвен. Не мога да разбера онези, които се опитат да натикат в ъгъла Григорова. Тя стои солидно и убедително, тя има своите идеи, тя има поведение на държавник., заяви Първанов.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай