Първан Симеонов разкри тайния код в посланието на Доган

Предложението на Ахмед Доган за двама съпредседатели на ДПС не е неочаквано, каза политологът

Първан Симеонов разкри тайния код в посланието на Доган | StandartNews.com

Предложението на Ахмед Доган за двама съпредседатели на ДПС не е неочаквано. Това коментира пред Дарик радио политологът Първан Симеонов.

Според него след активността на Делян Пеевски, припозната и от Доган, е последвала и закономерната обратна връзка от структурите, която вероятно е показала, че е необходим и човек с небългарско име и произход.

По думите му завоят на една етническа партия към не толкова етническа не може да е рязък, за да не предизвика обратния ефект.

Първан Симеонов допълни, че обръщението на Ахмед Доган показва доста верен анализ, че се върви към многополюсен свят и възстановяване на сферите на влияние.

„Това е много тежък за преглъщане хап от всички, защото дълго време се обясняваше в нашата страна, че едва ли не изграждането на многополюсен свят е някаква руска опорка. Може би е такава, но не е неистина.

Наистина се върви към многополюсен свят, в който надигат глава регионални сили. Например в нашия регион – Турция, а в глобалния свят надигат глава незападни модели, начело с Китай и не без активното участие на Русия.

Това се вижда ясно и за добро или лошо България пак ще е на границата.

При това на границата на една регионална сила с глобални амбиции, каквато е Турция – не просто съсед и член на НАТО,  и сферата на руско влияние, която в последната една година на войната по-скоро се затвърждава, отколкото да запада. Доган вижда това нещо и казва – хора, травмиращо е, че това не се осъзнава”, коментира политологът.

Като важно Първан Симеонов открои и прекалено откровения тон на Ахмед Доган, който директно казва, че е разтревожен. Според Симеонов за един почетен председател на партия, върнал се в ръководството ѝ, подобно изявление трябва да се чете сериозно, защото издава проблем, тоест ситуацията в ДПС явно не е розова.

Симеонов уточни, че впечатление прави и обвинението, че ДПС се превръща в много корпоративна структура. По думите му може само да се гадае към кого е насочено това. 

„Тук всъщност всички ние, каквото и да правим, трябва да мислим за случващото се в ДПС през една призма – българо-турските отношения. Неслучайно Република Турция е изрично спомената в писмото като потенциален ресор на Джевдет Чакъров.

Да го кажем директно – в съседство имаме една демографски млада експандираща икономика, да, вероятно има своите текущи трудности, но това е една държава, която е напът да помири вчерашния си ден с онзи ден, тоест да преосмисли и османското, и кемалисткото наследство и да опита да ги миксира.

Държава, която има глобални амбиции. На първо време да бъде лидер в мюсюлманския свят. Държава, която има свое мнение в НАТО, която е наш съсед, а в България има немалка група, която говори турски език.

Каквото и да мислим за ДПС, трябва да го мислим през призмата на утрешния ден и утрешните амбиции на едната и другата страна. Във всички ходове на Доган личи вродения му истинкт за известно дистанциране спрямо Турция. Инстинкт, който няма как да бъде чужд на по-големи части от българското общество като цяло”, допълни Симеонов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Булгарь дагхларъ
преди 3 месеца

Пак не усетихте какво мисли Доган.Той винаги иска да е по средата и да сяда винаги с този, който ще му е от полза, но до време, докато не го замени със следващият. Позната доктрина.

Откажи