Четвъртък,

Партия МИР: Кирил Петков наруши Конституцията и Виенската конвенция

От: Стандарт -
2763
Партия МИР: Кирил Петков наруши Конституцията и Виенската конвенция
A
A
A

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) изразява сериозна загриженост във връзкa с обявеното вчера в лично изявление на министър-председателя в оставка Кирил Петков решение за изгонване на 70 руски дипломати, акредитирани в България. Това се казва в позицията на партията, разпространена до медиите. Ето и пълната позиция на партия МИР:

Партия МИР категорично се противопоставя на опита на министър-председателя в оставка Кирил Петков грубо да погазва Конституцията и законите на страната, както и да нарушава чл. 3, ал. 1  от Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Притеснителен е фактът, че решението за изгонване на 70 руски дипломати, акредитирани в България, не е обсъждано и не е взето по надлежен ред от Министерския съвет на Република България, както и че това се случва в отсъствието на министъра на външните работи. Както стана ясно, това решение не е обсъждано дори в Коалиционния съвет, а е взето еднолично от Кирил Петков.

Партия МИР напомня, че Кирил Петков още преди време открито заяви, че съставът на руското посолство в България бил много по-голям от този на българското в Русия и че ще бъде необходимо той да бъде „редуциран“, за да се спазела „реципрочността“. Ако това е истинската причина за вчерашното „принципно“ решение, то тази „реципрочност“ трябва ли да бъде приложена и спрямо посолства в България на други държави, чиито персонал също надвишава този на съответните български посолства?

Във връзка с изложените аргументите за това решение, посочени в съобщението на Министерство на външните работи, партия МИР заявява, че прави силно впечатление, че зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова не разяснява дали това решение е на базата на подписано двустранно споразумение между Република България и Руската федерация относно числеността на персонала на дипломатическите представителства или решението е взето единствено и само по преценка на българските власти.

Аргументът, че искането за намаляване на персонала е съобразено с настоящото състояние на двустранните отношения, предизвиква допълнителни въпроси относно намерението и волята на България да поддържа каквито и да било отношения с Руската федерация.

Не са представени също така мотивите за решението България да закрие временно Консулството си в Екатеринбург. Това поставя въпроса за липсата на адекватна защита на българските граждани, които живеят на територията на съответния консулски окръг. Още по-неаргументирано е „предложението“ руската страна да закрие своето Генерално консулство в Русе.

Партия МИР счита, че изострената международна обстановка изисква наличието на повече лостове на дипломацията и възможности за оказване на съдействие на нашите сънародници зад граница, от което те биват съзнателно лишени от страна на българското правителство с настоящото решение.

Партия МИР застъпва цялостното изпълнение на чл. 3, ал. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, според който функциите на дипломатическото представителство се състоят в представляване на изпращащата държава в приемащата държава; в защитаване в приемащата държава на интересите на изпращащата държава и на нейните граждани в границите, допускани от международното право; във водене на преговори с правителството на приемащата държава; в изясняване с всички законни средства на условията и развитието на събитията в приемащата държава и съобщаването за тях на правителството на изпращащата държава; в насърчаване на приятелските отношения между изпращащата държава и приемащата държава и в развиване на техните взаимоотношения в областта на икономиката, културата и науката.

Според партия МИР намаленият до под санитарния минимум състав на българските дипломатически представителства в Русия, освен че допълнително нагнетява двустранните отношения между Република България и Руската Федерация, то застрашава българския национален интерес и националната сигурност на България.

Според партия МИР министър-председателят в оставка Кирил Петков няма нито законовото, нито моралното право да прави подобни действия, които освен всичко друго са в разрез с националния интерес на България, за което той трябва да понесе наказателна отговорност.

Партия МИР задава следните въпроси на Кирил Петков, чиито отговори той дължи на българските граждани:

Търси ли Кирил Петков с това решение и с тази истерия начин да си заработи оставането на власт и трябва ли всички български граждани и цяла България да платим за това?

Къде е газът, който Кирил Петков обеща и на каква цена?

Къде са туристите?

Къде е работещата българска икономика?

Къде са огромните инвестиции, които Кирил Петков обеща?

Чии интереси защитава Кирил Петков, след като очевидно и вече доказано не защитава националните интереси на България?


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички