Партиите в Разград не се разбраха кой да оглави РИК

Партиите в Разград не се разбраха кой да оглави РИК | StandartNews.com

Политическите сили в Разград не постигнаха съгласие, кой да оглави РИК, която ще проведе изборите за местна власт в общината през октомври. На консултациите, свикани от кмета Денчо Бояджиев, претенции за председателското място заявиха ГЕРБ, БСП и ДПС. Само формацията на Лютви Местан обяви, че е възможно да оттегли номинацията си за шефската позиция, ако получи поста секретар, за който пък претендират от Реформаторския блок.

След като консенсус не бе намерен, кметът Бояджиев обяви, че ще изпрати протокола, подписан от партиите без съгласие, за да може ЦИК служебно да реши спора между местните политически щабове.

Дебатът за състава на РИК тази година протече без обичайните пазарлъци за квоти, тъй като ЦИК предварително обяви пропорционалното участие на партиите в избирателните комисии по райони. В 11 членната РИК в Разград тази есен ще работят трима представители на ГЕРБ, двама на БСП и по един на останалите шест палраментарно представени партии и коалиции.
ДПС в Разград обяви, че оспорва решението на ЦИК да изпрати в РИК Разград само един свой представител.

Движението, което е първа политическа сила в региона иска двама свои хора в комисията. Партията на Местан вече е изпратила жалба до ЦИК, но отговор по нея още няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай