Партиите влязоха в Трета световна

Докато генералите строяват депутатски полкове и електорални дивизии, може да избухне атомната бомба на социалните бунтове

Партиите влязоха в Трета световна | StandartNews.com

* ДПС отстреля Демократична България, ИТН натика Мая в обоза, Борисов на щик срещу Радев, а Нинова без мишени

* Докато генералите строяват депутатски полкове и електорални дивизии, може да избухне атомната бомба на социалните бунтове

Докато президентът чака сигнал за Трите морета, а Нинова и Манолова се дебнат за третия мандат, политическите битки се разгоряха на три фронта.

1. "Враг пред портата"

Първият, разбира се, са пуническите войни на "Да, България" с ДПС. Като един истински Катон Стари, но с брада, Христо Иванов не оставя ден без пленарна реч, за да заяви: "И все пак Картаген трябва да бъде разрушен".

След първоначалното надмощие на "Демократична България" със завоюването на комисия "Росенец", ДПС не само си върнаха предимството, но и нанесоха сериозни рани на Прокопиевата армия.

Артилерийският залп започна в сряда с декларация на ДПС, прочетена от лидера Мустафа Карадайъ. "ДПС беше единствената политическа сила, която се опълчваше на ГЕРБ и посочваше недъзите на модела и оставаше сама. Изведнъж, присвоявайки си позицията на единствени противници на ГЕРБ всички вкупом тръгнаха да градят и налагат негативен образ на ДПС", каза Карадайъ.

И призова депутатите: "Бъдете на висотата на своите отговорности и работете за България. Българските граждани заслужават по-добър живот."

Свършил тежките муниции, Христо Иванов използва дебата за комисия "Буджака", за да брани с халосни патрони за дълбоката държава вилата в защитената местност на политическия си генерал Иво Прокопиев. Затова снарядът право в задкулисните планове на Иванов не закъсня. Изстреля го зам.-председателя на Движението Йордан Цонев.

Кабинетът на "Има такъв народ" никога нямаше да мине, защото е първият от 1997 г., в който кохортата на Прокопиев и кръгът "Капитал" нямаха нито един министър, разкри Цонев. И обяви, че ДПС започва публично да вади истините за задкулисието и дълбоката държава, защото темата е важна за България.

"Ако искаме наистина да реформираме държавата си, ако искаме да се освободим от всякакви зависимости, ако искаме все пак да изпълним това, за което хората ни пращат тук, дайте да видим кое е задкулисието и коя е "дълбоката държава". Защото аз не чух никой министър-председател да каже, че Карадайъ му е дал петима министри, но Борисов каза, че Прокопиев му е дал. И изобщо не е лъжец. В случая не е.", отсече Йордан Цонев.

Преди малко получихме признание, че се закриват съдилища в България в услуга на Христо Иванов. Ето това е дълбоката държава, хвърли бомба и другият зам.-председател на ДПС - Халил Летифов. И публично припомни на Иванов, че заради уверенията му как ще подкрепи и комисия "Буджака", ДПС да отишли първо при "Демократична България", за да събират подписи за създаването й. Но хората на Иванов лицемерно отказали.  Верни на принципи си, че щом има комисия "Росенец", трябва да има и "Буджака", ИТН вкараха предложението й за създаване в пленарната зала, но дадоха най-свидна жертва - цял кабинет. Христо Иванов си призна, че вината "Буджака" е непростима. Взехме решение, когато си мерят буджаците, ние да стоим настрана, обяви накрая ИТН и напусна бойното поле.

Мая Манова обаче реши да изпъкне със смелостта на камикадзе. С боен вик: "Ние идваме", тя излезе на фронтовата линия, но още докато вдигаше юмручето си, срещна откоса на Карадайъ: "Кой стои зад вашите маневри? Ако погледнете вашата биография най-вероятно там ще видите едно твърдо ДПС зад вас. А в момента най-вероятно един политически център, който вече за цялата общественост се знае, че е една олигархично медийна НПО група." Изхвърлена някъде по фланга, Манолова се натъкна на щиковете на "Има такъв народ"

2. "Гадни копилета"

Пред мен и Виктория, Мая Манолова заяви: Обещайте му нещо на Христо и после няма да го изпълните, нанесе удар Тошко Йорданов, който само два дни по-рано умишлено се приведе в армейски вид и като един истински политически лейтенант Алдо Рейн взе да трупа партийни скалпове на колана си. Христо Иванов каза пред петима души в групата ни, че той трябва да одобри който и да е кандидат за министър-председател, който предложим, членовете на МС и всяко едно бъдещо назначение по контролни органи. Иначе губим подкрепата, заяви още Йорданов.

И отсече: "Овъртолили са се като свински черва", "С предатели не се преговаря!".

Междувременно в настъпление по цялата фронтова линия мина група на ИТН, която излезе с остра декларация срещу т.нар. партии на протеста. "През цялото време чакаха другия разговор - кои министерства и кои регулаторни органи ще овладеят. Не го получиха. И няма да го получат от ИТН. Това ги доведе до лудост, обявиха депутатите на Слави.

И разкриха: "Христо Иванов няма да се подпише под едно споразумение с Мая Манолова. Мая Манолова не иска да подпише под едно споразумение с "БСП за България". "БСП за България" не приема споразумение, подписано само от партиите на протеста. Всички заедно няма да подпишат общо споразумение, но ако чуят дори за подписано двустранно такова, се оттеглят." ИТН е кауза, време е някой да изхвърли боклука, заяви партията на Слави.

Слави Трифонов хвърли опасна граната"Христо Иванов участва в тайни срещи за сформиране на нов политически проект. В основата на срещите е бизнесменът Иво Прокопиев, сочен за кадровик и лобист в няколко министерски съвета. В срещите участват и редица съвременни журналисти и анализатори, които днес громят Слави Трифонов из интернет, че някой му реди правителството".

Накрая Фипил Станев призна: "Май сме опозиция на всички"

Десантът на ИТН внесе паника след парламентарните войници на т.нар. протестни партии. И те почнаха да стрелят на посоки.Детски реакции. Слави хвърли емоционално играчките и каза, че повече няма да си играе с нас, каза Хаджигенов. Няма да угодим на ИТН, надигна се от окопа Манолова. В главата на тези хора има само сценарии, насочи пистолет и Татяна Дончева, но в последния момент смени мишената. За да удари Ива Митева, наричайки я "болонка на сценарист".

3. "Спасяването на редник Райън"

На третия фронт Борисов и компания доволно потриваха ръце и гледаха на бойната карта как се променят завзетите територии. Докато политическите полковници на ГЕРБ рапортуваха в НС как са спасили всички от конституционна криза, Борисов докосна олимпийския медал на Стойка Кръстева и това му даде силата да влезе в своята битка на живот и смърт – тази с президента.

Лидерът на ГЕРБ ловко се освободи от анцуга на петоразрядния спортист и надяна мундира. За да обяви, че щом вземе мандата, ще номинира Даниел Митов за премиер, ще отиде пред Президентстовото, ще прочете кабинета на ГЕРБ, за да видят хората какво изпускат и после Митов ще върне мандата. Искаме да стоим максимално далеч от тази кал в момента", заяви Митов. И влезе в боя до Борисов: "Главният сценарист в момента е Румен Радев!"

Решението на Слави да подкрепи Радев и обещанието, че президентът ще спечели втория си мандат още на първи тук допълнително настърви Борисов. Но пък отчая червените. Докато ДПС отстрелваше "Демократична България", а ИТН избутваше Мая Манолова в обоза, БСП остана без мишени.

Опитът на Нинова да стане свързочник по време на преговорите на ИТН претърпя провал. По всичко личи, че и намерението й да вдигне сабята на третия мандат и да поведе министерската конница, засега не среща армия от съюзници. Затова и ще има време да подреди редиците си за ново сражение на нейната си битка – с врага с партиен билет.

Докато на политическият фронт битките са в разгара си,локални бизнес сражения набират чудовищна острота.

Туристически ракети удариха право в гърба на здравния министър. Ресторантьорите поискаха оставката на Кацаров заради разнобоя в шифрограмите за затягане на мерките. Започнаха окупации на кръстовища в трите най-големи града - София, Варна и Пловдив.В редиците на въстаналите срещу Кацаров бързо се включиха и медиците, забравени от служебната власт в периода на ковид примирие.

Предизвестеното енергийно сражение е на път да свали първия министър. Цените на тока за бизнеса излетяха в небето, оказвайки се най-високите в Европа. След неуспешни преговори при премиера, четирите бизнес организации извадиха танковете и обявиха мащабна сухоземна операция, която върна на полесражението дори ветерана Кирил Домусчиев.

Примирие не се очаква на нито един от фронтовете. Напротив - всеки от генералите обявява поредната мобилизация. Защото по Димитровден се очаква новото изборното бойно сражение.всички те обаче имат едно наум. Докато строяват депутатските полкове и електорални дивизии, липсата на актуализиран бюджет може да се окаже атомната бомба на социалното напрежение. И никой няма да им прости, ако се окаже, че парите са стигнали само за поредните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай