Партии джуджета с милиони от бюджета

Партията на СКАТ, Кунева и Светльо Витков се утешават със субсидии

Партии джуджета с милиони от бюджета | StandartNews.com

София. Шест партии, които не успяха да влязат в парламента, ще се утешават с държавна субсидия. Те са минали еднопроцентната бариера и по закон ще получават в продължение на 4 години по 12 лв. за всеки глас, пуснат за тях.

Най-добър резултат под чертата отбеляза Национален фронт за спасение на България на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов. Новосформираната партия бе една от изненадите на изборите, която за малко да надхвърли 4%-ната бариера и да влезе в парламента. Зад получените 3,755% стоят 130 280 гласа. Така НФСБ всяка годи*на ще получава от бюджета по 1,563 млн. лв.

Резултатът на Движение България на гражданите на Меглена Кунева е 3,264%. Това отговаря на 113 299 гласа, за които се полага 1,360 млн. лв. на година. Изборният резултат на ВМРО е 1,9%. За воеводите са гласували малко под 67 хиляди българи, за което партията ще получава 798 600 лв. годишно.

За "Лидер" на енергийния бос Христо Ковачки са гласували над 61 650 души (1,76%), а годишната субсидия ще е около 740 хил. лв. Малко по-малко ще получава партията на Яне Янев - РЗС. Той този път не успя да влезе в парламента, след като спечели само 1,71% народна подкрепа. Но затова пък се класира за партийна субсидия от 718 хил. лв. на година.

Певецът от "Хиподил" Светльо Витков също ще осребри усилията си да привлече избиратели. Неговата партия "Глас народен" получи 1,349%, или 47 500 гласа. Това прави около 570 хил. лв. партийна помощ всяка година до 2016 г.

ДСБ и СДС няма да получат субсидии, въпреки че са минали еднопроцентовата бариера. Причината е, че двете сини партии се коалираха с други и трябва да постигнат поне 4% изборен резултат, за да получат държавно финансиране. СДС, която се съюзи с "Движение Гергьовден" на Любен Дилов и отбеляза 1,4% изборен резултат. ДСБ пък бе в коалиция с Български демократически форум и получи 2,9%. По същата причина без субсидия остава НДСВ, което се яви на изборите заедно с отцепника от ДПС Корман Исмаилов. Коалицията Център Свобода и Достойнство получи 1,5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай