Сряда,

Парламентът ще реши за покупката на нов боен самолет

От: Редактори, снимка Нова телевизия, Олег Попов -
A
A
A

Правителството взе решение на днешното си заседание да предложи на Народното събрание да разгледа и приеме доклада на Министерския съвет, както и да предложи на парламента да възложи на МС да подготви проект за международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за придобиването на нов тип боен самолет от България. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг пред журналисти в сградата на Министерския съвет.

Правителството е взело решение да възложи на българския министър-председател да създаде организация за преговорите. При изготвяне на проекта за международен договор от българска страна задължително в преговорния екип трябва да участват от българската страна министрите на отбраната, на икономиката, на външните работи и на финансите, допълни министър Каракачанов.

Министърът на отбрана добави, че в днешното правителствено решение е прието да се разреши проектът на международния договор да се отклони от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", който е одобрен от Народното събрание през 2018 г.

След приемане на решението на парламента министърът на външните работи със съдействието на министъра на отбраната ще уведоми участващите държави, представили предложения по Актуализиран проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет", за решението на България, съобщи Красимир Каракачанов.

Министърът посочи, че преговорите тепърва предстоят и към момента не може да се дадат параметри за цена, начин и срок на плащане на самолетите. Решихме да преговоряме със САЩ за изтребители Ф16, защото тяхната оферта е комплексна, включваща оборудване и въоръжение. Предложенията на Швеция и на Италия също щяха да надвишат финансовата рамка, гласувана от парламента, но нямаше до можем да избегнем преговори със САЩ за покупка на въоръжение, посочи Каракчанов. Надяваме се до края на годината да  имаме сключен договор за новите изтребители, каза министърът на отбраната. Вицепремиерът изрази удовлетворение от изразената от САЩ позиция, че са готови да се съобразят с изискванията на България.

По думите му, ако парламентът не одобри промени в решението си за нова техника за ВВС, може да се стигне до нов проект, което ща забави придобиването на нови изтребители с поне година и половина.

Министърът на икономиката изрази задоволство от свършеното от работните групи, подготвили предложението за придобиване на новите изтребители. Началникът на отбраната Андрей Боцев, каза, че новият изтребител е крайно необходим на българските ВВС и се надява парламентът да даде мандат на правителството да приключи преговорите.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков посочи, че днешното решение на правителството е исторически момент, тъй като усилията за придобиване на нови изтребители продължавали повече от десет години. Надявам се с новата модерна техника да изпълняваме бойните задачи на българските ВВС, допълни генерал Стойков.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички