Парламентът събра кворум от 159 депутати

Парламентът събра кворум от 159 депутати | StandartNews.com

София. Парламентът събра кворум за започване работа на първото заседание за тази седмица. 159 депутати се регистрираха в НС. В пленарната зала присъстват и министър-председателят Пламен Орешарски и министри от кабинета.

Парламентът не е детска градина, за да се надхитрят депутатите при регистрацията, каза председателят на НС Михаил Миков преди започване на заседанието.

Парламентарната група на ГЕРБ дойде в пленарна зала, под освирквания на протестиращи, които посрещат депутатите пред Народното събрание. Преди това Бойко Борисов заяви пред БНР, че партията ще бъде на работа, за да участва в гласуването на актуализацията на бюджет 2013.

"Единственият изход е да се направят предсрочни избори и след това всички ние да се съобразим с волята на хората. От ГЕРБ ще го направим и какъвто и да е резултатът, ще се съобразим с него", каза Борисов на заседанието на НС. „Сутринта като дойдох и виждам как е обсаден парламентът от сутрин до вечер, как ви е приятно това да го изживявате, каква е тази нервна система? Удивявам се на вашите възможности. Надали това, което вие казвате, може да ме засегне. Вие ще разделите държавата", заяви Борисов. „Апелирам към мъдрост, ако можете да я проявите. Ако не можете – аз такива скандирания чух сутринта, че не знам как издържате", допълни той.

Категорично сме против актуализацията на бюджет 2013, каза още лидерът на ГЕРБ.

Депутатите започнаха обсъждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г. Проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лв. и емитиране на 1 млрд. лв. външен дълг. Той ще бъде за погасяване на заема, който бе взет през февруари 2013 г. Останалата част от парите ще останат във фискалния резерв за следващата година. Увеличавана на минималната работна заплата и на коледните добавки на пенсионерите не се предвиждат в бъдещата актуализация на бюджета.

Очаква се днес народните представители да гласуват отстраняването на Искра Фидосова като депутат, след като тя подаде оставка миналата седмица, малко след излизането на скандалното тефтерче на Филип Златанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай