Парламентът прие мерките "Орешарски"

Мерките предвиждат вдигане на минималната работна заплата от 1 октомври.

Парламентът прие мерките "Орешарски" | StandartNews.com

София. Парламентът прие внесените от премиера Пламен Орешарски спешни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и демократизиране на управлението.

Гласуваха 108 народни представители, от които 107 бяха "за", а един депутат от Атака гласува „въздържал се". По време на дебата по мерките в залата отсъстваха депутатие от ГЕРБ.

Мерките предвиждат вдигане на минималната работна заплата от 1 октомври, индексация на пенсиите, понижаване цената на тока с до 5 %.

Ето какво точно предвижда планът "Орешарски":

Мерки за гражданите

1. Смяна на модела на ценообразуване с цел намаление на цената на електроенергията.

2. Увеличаване увеличаване на размера за обезщетенията за отглеждане на деца до 2 години (от 240 на 310 лева от 1 юли).

3. Увеличаване на еднократната помощ за първокласници от 150 на 250 лева.

4. Разширяване на схемите за енергийно подпомагане, като в тази мрежа ще бъдат включени допълнително около 60 хил. български граждани.

5. Увеличение на минималната работна заплата, което да влезе в сила от ранната есен, 1 октомври.

5. Връщане на утвърдения подход за ежегодно индексиране на пенсиите по „швейцарското правило".

6. Разработване пакет от мерки за защита от монополните и квазимонополни структури, чрез укрепване административния капацитет на съответните контролни органи.

Мерки за бизнеса

1. Законодателни промени в посока облекчаване на административната тежест на бизнеса и гражданите още в началото на есенната сесия на парламента.

2. Промяна в Закона за обществените поръчки, така че да се разшири достъпа на фирмите и да се осигурят по-равностойни условия.

3. Разплащане на всички задължения на бизнеса по изпълнени от него обществени поръчки до 30 август.

4. Ускоряване на връщането на ДДС.

5. Привличане на кредитни ресурси в Банката за развитие с цел облекчение достъпа до по-евтин финансов ресурс за стартиращ, малък и среден бизнес.

6. Предприемане на решителни стъпки против контрабандата и необявените вътрешнообщонстни доставки като противодействие срещу нелоялната конкуренция на българския бизнес и загубата на фискални приходи.

„В пакета се предвиждат и редица мерки за демократизиране на управлението", заяви пред депутатите Орешарски. По думите му още по-важен е въпросът за нов Изборен кодекс, така че страната да бъде подготвена в много по-голяма степен за едни демократични процедури по избирането на следващия парламент.

„Предвиждаме към всички министерства да създадем обществени съвети, така че активно да комуникираме с гражданите - както централни, така и локални отраслеви въпроси, които стоят нерешени и вълнуват българските граждани", допълни Орешарски.

Премиерът обаче подчерта, че всички тези мерки са изпълними при условие, че се подобри събираемостта на приходите с по-високи от предвидените темпове.

"Заявявам готовност периодично да отчитам изпълнението на мерките", заяви министър-председателят пред депутатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай