Хората ще пренареждат депутатите в листите

Приемат нов Изборен кодекс до 30 септември

Хората ще пренареждат депутатите в листите | StandartNews.com

София. Хората ще могат да пернареждат кандидат- депутатските листи. Такава мярка е предвидена във внесените от премиера късно снощи стабилизационни и неотложни мерки. Това означава, че със специално отбелязване на избран кандидат в листата, ако той събере нужния процент, ще влезе в Народното събрание вместо първия в листата поставен там от съответната партия.

За въвеждане на преференциален вот се мислеше и преди последните парламентарни избори, но след бурни скандали и ГЕРБ и БСП се отметнаха от тази идея в предишния парламент.

Други мерки са облекчаване на изискванията за участие на независими кандидати в изборите, но няма записано нищо конкретно. Вероятно става въпрос за намаляване на изискуемите брой подписи за издигане на независим кандидат, както и за намаляване на депозита за участие в изборите или за пълното му отпадане, обясниха депутати. В обществените медии пък всички кандидати ще участват безплатно.

В новия Изборен кодекс, чийто срок за приемане е 30 септември тази година, се предвижда намаляване на субсидиите на партиите, както и въвеждане на машинно гласуване с цел ограничаване на фалшификациите в изборите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай