Парламентът подновява работа

Парламентът подновява работа  | StandartNews.com

София. БСП и ДПС са готови да подкрепят предложения на Министерски съвет за актуализация бюджет на НЗОК и на държавния бюджет, в частта му за НЗОК.

Това заявиха последователно Атанас Мерджанов и Лютви Местан пред журналисти в НС след края на политическите консултации за седмичната програма на парламента, информира БГНЕС.

Трите парламентарни групи – на БСП, ДПС и ГЕРБ, присъствали на консултациите, са се обединили около позицията от утре да започнат работа по гласуваната още миналата сряда програма, както и да не се възползват от правото си за внасяне на допълнителни предложения.

"Ако Министерски съвет предложи проект за актуализация на бюджета на НЗОК и в тази част и републиканския бюджет, ПГ на ДПС ще подкрепи предложение за актуализация на бюджета. Не ме питайте за конкретните параметри на актуализацията, защото това е въпрос от изключителните компетенции на Министерски съвет, но ДПС е на категорична позиция, че тежкият проблем в сектор „Здравеопазване" трябва да бъде решен и явно надеждното решение е в актуализацията на бюджета на НЗОК", каза Местан.

"Имаме уточнение на трите парламентарни групи с общо съгласие да подкрепим програмата от миналата седмица. Освен това, всички сме поели ангажимента да не внасяме предложения по Ал. 3 – това беше коректното уточнение между трите парламентарно представени политически сили. Ако има предложение за актуализация на бюджета на Здравната каса, ние сме готови да участваме в разискванията и в обсъждания. Днес следобед представители на ръководството на ПГ на Коалиция за България заедно с Емил Райнов, който е заместник-председател на Комисията по здравеопазване, ще имат среща с представители на НЗОК и с представители на Лекарския съюз. Там допълнително ще бъде уточнена нашата позиция и в случай, че бъде приета актуализацията на заседание на Министерския съвет в сряда, ние сме готови да разглеждаме актуализацията на бюджета на НЗОК", заяви пък председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов

"Имахме коректно съгласие да продължи работата на Народното събрание, довършвайки законопроектите от миналата седмица. Следващия вторник от 13.00 часа ще имаме нови консултации на база на това какво сме свършили тази седмица плюс ако има нови предложения, но коректно сме се уточнили в съгласие между трите парламентарни групи парламентът да продължи да работи до края на юли", добави Мерджанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай